[SOLVED] 100% GPU Usage on Minecraft (modded)

Jun 14, 2019
17
0
20
1
Just built a new system, and for some reason my GPU, a rx 580 8gb goes to 100% usage when i try to play sevtech ages. Any other game works fine, and on top of this minecraft isn't detected on the Radeon settings.

I also tried dedicating more ram, was originally using 8 gb, then tried 12, and it still made no difference. CPU remained at around 20%.

My specs are in this userbenchmark link.

https://www.userbenchmark.com/UserRun/18548857
 

computerjoe314

Upstanding
Jan 2, 2019
469
33
340
14
Just built a new system, and for some reason my GPU, a rx 580 8gb goes to 100% usage when i try to play sevtech ages. Any other game works fine, and on top of this minecraft isn't detected on the Radeon settings.

I also tried dedicating more ram, was originally using 8 gb, then tried 12, and it still made no difference. CPU remained at around 20%.

My specs are in this userbenchmark link.

https://www.userbenchmark.com/UserRun/18548857
Try reinstalling the game, and maybe a graphics driver reinstall
 
Jun 14, 2019
17
0
20
1
Try reinstalling the game, and maybe a graphics driver reinstall
Did all that, and used the AMD utility that recommends the best driver based on windows version, and it still has the same result. Also tried turning on opengl triple buffering as I read that AMD's performance with opengl applications are not always the best.
 
Jun 14, 2019
17
0
20
1
Something to note is that the gpu runs fine with other modpacks, at ~30% usage, which is the same i get when i boot up vanilla. I am starting to wonder if there is a specific mod that for some reason destroys the performance of amd based gpus.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS