Question 5 beeps on booting and no display

Jan 9, 2020
1
0
10
0
I recently bought components from a local shop and setup my new PC. These components were suggested by the executive in that shop itself.
  • Intel i5-9400F 9th Gen Processor (LGA1151)
  • Gigabyte B365M Gaming HD Motherboard (LGA 1151)
  • CoolerMaster MWE WHITE 450W 230V Power Supply (MPE-4501-ACABW-IN)
  • Gigabyte Radeon RX560 OC 4G Rev 2.0 (4GB DDR5) Graphics Card
  • Corsair Vengeance LPX DDR4 1x16GB 3200MHz RAM
  • Antec GX202 Cabinet
I assembled everything myself and everything seems to be okay. Except, after a day or two, whenever I turn on the machine for the first time, it gives 5 beep sound and then there will be no output on the screen.

At that time, I checked whether the caps lock button in Keyboard is working or not, and its working. I mean the light turns off and on when I press the caps lock key.
So when I encounter this problem, I press the power button in PC cabinet and hold it a couple of secs, so that the machine will turn off. Once its completely off, and if I press the power button again to turn it on, it boots up without issues (no beeps).

I tried swapping the RAM from first slot to the second one. Tried resetting the CMOS (by removing the CMOS battery and putting it back there after a couple of mins). Made sure that no cables were loose.
But the issue happens sometimes. I mean the 5 beep sound and no display issue!

When this issue occurs, I tried unscrewing the side panel of my PC cabinet and found that all fans are running. ie, CPU fan, cabinet rear fan, cabinet front dual fans (with LED), red lights on the motherboard, etc.

For UPS, am using my existing APC Back-UPS 600

Any suggestions on resolving this issue? Or any diagnostics tools available? Will it be a power issue or something?

Thanks in advance.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS