9800 GTX+ in SLI help please

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
Hi guys! I am in some major need of help. I have been posting on Evga forums but I havn't gotten any help yet so.. Your turn! :D

Just got my second Evga 9800gtx+ today and SLI is enabled and its all working great at desktop. When I start a game I get display driver crashes and/or the game crashes. This doesn't happen in the game menu; it's when the map or what ever finishes loading.

My temps are low-last crash was 51c-and clocks are set to stock. and they are the exact same model 9800s.

EVGA 780i SLI mobo
750watt corsair PSU- Don't know too much about it- http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817139006
60amp +12v rail so.. thats good
4gigs of ram
uhh using the 190.38 drivers (the newest if the# is wrong) and I did driver sweeper in safemode.

tested in Trine and CoD4. Trine crashes, and CoD4 goes black screen for 5 seconds and says Selecting DVI output then the game plays again.

I put the new card in slot one--no SLI-- and played CoD4 for like 30 minutes 0 problems. so its not a faulty card.. I also reset my Cmos and put SLI back together with the TriSLI bridge but that didn't do anything.

I just did some more searching around and I found
http://www.bjorn3d.com/forum/showthread.php?t=21802
He's got exact problem as me and said its caused by windows Aero.

-Just went into like crappy windows 95 theme and I played for about 4 minutes with no problems then it just made CoD4 crash so that definitely made a difference.

If anymore info is needed post please I am desperate! THank you!

 

Try one of the older drivers or if you are feeling brave, try one of the beta's from here.
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
I used www.Tweakforce.com drivers for quite awile and I loved them that was before this though.. K leme try some old drivers.. like 170.0s

Oh forgot something big, I am on Windows Vista 64bit
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
One thing I thought of is GPU bios might need to be flashed. My original EVga9800 GTX+ is one year old and my new one is.. 7/20/09 bios
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
I just tested 190.58 and it was working great for 5 minutes then locked up... and the Bios versions are different but the Release date is the same. Aprl 1, 2008
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
I am going to try to raise SPP volts and going to 182.08 drivers.

Hmm, now in COD4 it plays for a minute then freezes till i do Ctrl ALt Delete then it starts again.. very strange and getting me pissed
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
I don't even know what I did but I just played prototype for 30 minutes with 0 crashes. problem was only 30fps.. and i got 30-40 with a single 9800. wow im almost about to go consoles..
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
No, EVGA PRecision.
I actualy had some good luck with 182.50 drivers. played for 10 mins all good then I had my first full lock; I had to hard reboot.
Then I tried 178.24 and they are extremely laggy and still crash.
So I think it is a driver issue.. but why are nearly all drivers causing crashes..
Keep posting please im going nuts. 15 hours working on this now I have to actually work tomarrow.

I have a feeling this is Vista 64bit problem. I am going to try windows 7 x86

Come on guys I really need some help here
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
I hope so, i've been having a lot of problems on 64bit. If I lose all my junk and still dont have SLI ima melt down. *cross fingers
 
If you have tried the OMEGA drivers and it still doesn't work then the only option you have is XP or Win 7......

Do you have a copy of XP 32?

If so try installing that with the same exact drivers that were working fine when you had a single GTX...

I had the same issue in Jan of this year and it would not run stable on any 64 bit OS(Windows Aero)......
 

boulard83

Distinguished
Oct 20, 2008
1,250
0
19,290
I had a SLI 9800GTX+ SC from BFG with a 680I mobo and i had crash but not like your. It was covering all my screen with color rectangle but the real picture was still viewable.

Well my solution was on the EVGA forum ( had BFG card ... ) but still this worked. I flashed the card with a new Bios that cancelled the IDLE of the card. The newer PCB ( smaller one with only one 6 pin connector ) had trouble to recover from an idle. Was like if the single 6 pin wasnt enough and the card were jamming. Well this Bios flash worked well.

Cant remember where i found it but it can be something like this. Take a look at the EVGA forum. there are nice EVGA tech that read the posts.
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
Thanks for post. Right now im on Win7 and im still doing all the updates and bull. then Ill install CoD4 and give it a whirl. If that doesn't work it must be needing a flash.
Where can i find the Bios for a 9800 gtx+ i searched around and didnt find anything

Just checked my EVGA post. one repy for someone and he said make sure card is pluged in... 0 help, at least he answered with something.
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
Just tested CoD4 single player... I have the SLI bar enabled so I can tell its working but 30 seconds in and it crashes.
 

boulard83

Distinguished
Oct 20, 2008
1,250
0
19,290
Just to be sure, how are the 2 cards temps ?

Using EVGA PRECISION you can see it while gaming with OSD ( on screen display ).

Search into EVGA forum for similar trouble with nice answer. Like i told thats where i found my answer for my SLI GTX+.
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
PAIN IN THE ASS!

cards under load are about 63c-pretty damn low for 9800

Umm I just put my new card in slot one by its self for the 3rd time and played some CoD4 and i got a BSOD "System Halted contact manufacturer" or something similar

So... i guess newegg sold me a half broken card. sweet?
 

firebug80

Distinguished
Aug 4, 2009
17
0
18,510
Just played with original graphics card with no crashes or lag or any other bull. My fan was buged out though and i was running 86c.. freaked me out lol
 

TRENDING THREADS