Question Access denied on newly installed SSD

RuffRidersEvo

Honorable
May 10, 2014
150
1
10,695
1
Hey guys, i just installed an m.2 ssd and for some reason this error keeps coming up.

What i did:

Cloned my current 1TB SSD Sata to the new drive, for some reason macrium originally said that the disk could not be found for some reason but it still seemed to successfully clone itself

macrium said “Disk Not Found” but it was still showing up anyway in windows

Set the Boot drive to the m.2 ssd but it seems to be booting from the sata drive still
 

USAFRet

Titan
Moderator
Mar 16, 2013
141,076
7,854
174,040
21,821
Hey guys, i just installed an m.2 ssd and for some reason this error keeps coming up.

What i did:

Cloned my current 1TB SSD Sata to the new drive

macrium said “Disk Not Found” but it was still showing up anyway in windows

Set the Boot drive to the m.2 ssd but it seems to be booting from the sata drive still
Need FULL details on all the parts in this system. Make/model of everything.
What software did you use for this clone operation?
 
First boot from cloned drive has to be with old drive disconnected.
If you already tried to boot from new drive, then you'll have to reclone.

Disconnect old drive.
Try to boot from new drive. Adjust boot settings in BIOS to do that.
If it doesn't work (you have tried to boot previously with both drives connected), then reclone.
 

RuffRidersEvo

Honorable
May 10, 2014
150
1
10,695
1
First boot from cloned drive has to be with old drive disconnected.
If you already tried to boot from new drive, then you'll have to reclone.

Disconnect old drive.
Try to boot from new drive. Adjust boot settings in BIOS to do that.
If it doesn't work (you have tried to boot previously with both drives connected), then reclone.
Is that ok to do? I won’t lose anything?
 
Disk numbering is wrong there.
You're cloning from Disk 1 to Disk 2 (not from Disk 2 to Disk 3 as Macrium is reporting it).

Could be - Macrium gets confused by A: drive there.
Drive letter A: is reserved for floppy drives (nobody uses those). You should not use this drive letter.
 

RuffRidersEvo

Honorable
May 10, 2014
150
1
10,695
1
Anyway - if Macrium has problems, then use a different cloning tool.
Minitool Partition Wizard free - for example.
hey so i managed to format the new drive and it works, i can now open it, the drive is empty. However whenever i try to clone macrium keeps saying “Dismount failed” and says that another drive is being used and that i have to run it in “Windows PE” I also tried using Minitool partition but it says that the system volume and boot volume are not on the same disk and that i can’t migrate it
 

ASK THE COMMUNITY