AMD FX 8350 Stuck at 1.4Ghz clock speed.

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0
Hello, I am having an issue where my cpu is stuck at 1400 MHz and wont surpass it. It started happening recently after my computer randomly crashed. My CPU was overclocked to 4.2 GHz( 200x21) and I had no issues previously. http://imgur.com/aUuVDet
 

kneebender

Reputable
Feb 28, 2015
22
0
4,510
0


Could be power supply failing.
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0


PCPartPicker part list: http://pcpartpicker.com/p/k6mJhM

CPU: AMD FX-8350 4.0GHz 8-Core Processor
CPU Cooler: Corsair H110i GTX 104.7 CFM Liquid CPU Cooler
Motherboard: MSI 970 GAMING ATX AM3+ Motherboard
Memory: G.Skill Ripjaws X Series 8GB (2 x 4GB) DDR3-1600 Memory
Storage: PNY CS1211 240GB 2.5" Solid State Drive
Storage: Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive
Video Card: XFX Radeon R9 390X 8GB Double Dissipation Video Card
Case: NZXT H440 (Black/Red) ATX Mid Tower Case
Power Supply: EVGA 850W 80+ Bronze Certified Semi-Modular ATX Power Supply

That is my exact specs.


I have tried multiple times, I am actually having an issue where at times my pc will fail to start and I will be left with a 99 in the bottom right hand corner. I have no idea why.
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0

It was a bit of a pain as I had to take my GPU out, but yes I did. To no effect. I am really at a bit of a loss. I have a feeling it might have something to do with Windows itself, Could it have something to do with me unparking my cores or something?

 

Kabsora

Reputable
Dec 29, 2015
10
0
4,510
0


these mother boards are not the best for overclocking. especially with a 125 watt cpu. should get the 990 series. idk i could be wrong her but i got my fx 6300 to a stable 4.8 ghz with a 990fx board
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0
woops. accidentally added best solution, but I dont know what is wrong, this motherboard may not be the best, but my temperatures have never exceeded 40 degrees. I guess I might just do a full factory reset and see if that fixes it.
 

Kabsora

Reputable
Dec 29, 2015
10
0
4,510
0


huh. i didnt know it had a 6+2. wow. still being in that clock speed has to suck. let us know if it works or not. Does it boot into windows at all?
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0

Yes, it does, but it is really slow.

 

Kabsora

Reputable
Dec 29, 2015
10
0
4,510
0


i bet it would be with the speed like that. what was your last bios time?. and try to see if you can create a bootable livelinux version to see if it isnt just your operating system. that way you dont have to do a system reset
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0
[/quotemsg]

i bet it would be with the speed like that. what was your last bios time?. and try to see if you can create a bootable livelinux version to see if it isnt just your operating system. that way you dont have to do a system reset
[/quotemsg]

I did not check the last boot time, but the bootable USB and a new installation did not help. Speed are still at 1400 MHz

 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0


Yeah, it probably is, but I am not sure if it is just the CPU or if is the motherboard.
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0


Well, guess it would be, I am packaging it for an RMA at the moment, so hopefully I can either get a refund or a new board at Newegg.
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0

I an not, I was running windows 10, but it seems like I'll be running libix for a while on a crappy desktop my work was throwing away lol.
 

Savagemagic

Reputable
Jul 21, 2014
22
0
4,510
0
Ladies and Gentlement, I am officially a retard lol. I found a little switch on the motherboard called slow mode, flipped it and it is fine now lol. So, if someone has a similar problem, ask them if they have it on. I now have my cpu at a stead 30 degrees idle with a 4.8 ghz oc :D.
 

Mike_163

Reputable
Feb 5, 2016
9
0
4,510
0
after reading down this thread with thoughts of dread and dismay believing that my brand new 990FXA MOBO or my FX-8350 had failed. thank God I share in your 'retardation' and I too had accidentally hit that switch while performing a CMOS reset. What a ridiculous feature for a gaming MOBO, i'm sure it serves a purpose of some kind but what a headache!
 

Similar threads


TRENDING THREADS