Question Asus Crosshair VIII Hero (x570) - works only with 2 sticks of RAM?

Aug 1, 2019
2
0
10
0
Hi there,

first of all my specs:
CPU: Ryzen 9 3900x
MB: Asus Crosshair VIII Hero
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 64GB (4 x 16GB) CL16 3200
GPU: RTX 2080 Ti
PSU: Be Quiet! Dark Power Pro 11 (1000 W)
Cooling: Asus Ryujin 360 AIO
Storage: Corsair MP600 (1x 1TB / 1x 2TB)

My problem:

The system only runs stable when using only 2 out of the 4 ram sticks. When I use all 4 of them, prime95 (blend) lasts ~ 30 mins before the PC shuts down completely without any sort of warning/bluescreen. Also when using all 4 sticks and I enable D.O.C.P, prime95 last maybe 1-2 minutes before it shuts down.

When using only 2 sticks (no matter which combination out of the 4), I can enable D.O.C.P and the system is stable. Now this doesn't really make any sense to me :/
Memtest also showed no errors, so ram seems to be fine.
It was also tested with a different ram kit, the same problem..

Does anyone has an idea what this could be? Maybe a defective motherboard?

Thanks a lot for reading!
 
try lowering the RAM speed to lets say 3000MHz while keeping the timings

might be your RAM controller just doesn't like to run all sticks at their timings. it's a lot of load on a RAM controller, especially with a Dasy Chain board.
 
Aug 1, 2019
2
0
10
0
Well the problems/shutdowns occured while beeing under stock settings, so 2133. Someone else mentioned that this is a known bug (WEHA) and should be fixed with AGESA 1003ABB .
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS