Question Bad performance of GPU in general and very low usage

Jul 20, 2022
7
0
10
0
Hi
My Nvidia Geforce 9600 GT has incredibly bad performance. Even windows animations are laggy (startup animation, etc.) and doing some experiments with MSI Afterburner trying to fix the problem I found that i cant do overclock and that my gpu usage is always less than 6%, even running the kombustor stress test.

My specs:
CPU: Intel Core i5 2320 3.00 GHz
GPU: Nvidia Geforce 9600 GT
Motherboard: Gigabyte H61M-S2V-B3 Rev 1.0 PCIe 2.0
RAM: 8 GB DDR3 1333 MHz
OS: Windows 10 Pro 64 bits

What I have tried:
Reinstalling Windows 10
Reinstalling newest driver (342.01) and olders (341.74) using DDU
Disabling onboard GPU by BIOS

Any thoughts?
Thanks.
 
Jul 20, 2022
7
0
10
0
brand and model of the psu?
what were you doing when it less than 6%?
cpu usage during that time?
PSU: Thermaltake TR2 RX 750W 80
Is less than 6% the value of gpu load all the time, even running a gpu stress test like kombustor.
Im updating Windows rn. I will tell you the cpu usage during kombustor test once it finishs
 

neojack

Reputable
Apr 4, 2019
468
83
4,840
44
temps ?
seems like your system is overheating and thermal throttling

open the case while runing a benchmark. are all the fans running ? it's a pretty ancient system, no dust buildup ? check everywhere. Are the PSU's grills clear from dust ? try to look inside from the grill (do not open it)
 
Jul 20, 2022
7
0
10
0
temps ?
seems like your system is overheating and thermal throttling

open the case while runing a benchmark. are all the fans running ? it's a pretty ancient system, no dust buildup ? check everywhere. Are the PSU's grills clear from dust ? try to look inside from the grill (do not open it)
40°C the gpu and the cpu the same. The system is ancient but I build it a week ago, its all clean
 

neojack

Reputable
Apr 4, 2019
468
83
4,840
44
is HPET (High Precision Timer) enabled in Bios ? if so disable

Since the parts are old, if it was me, i would try to install Windows 7 quickly on a spare SSD, just to test if the same behavior happens.

congratz for trying to minimize e-waste. 3 years ago I built a system for my nephew, from parts mostly coming from garbage PCs I found on the street. (the GPU was Idling in my closet)
PhenomIIX6 + 8GB RAM + RX480 GPU. He still loves it lol
 
Jul 20, 2022
7
0
10
0
is HPET (High Precision Timer) enabled in Bios ? if so disable

Since the parts are old, if it was me, i would try to install Windows 7 quickly on a spare SSD, just to test if the same behavior happens.

congratz for trying to minimize e-waste. 3 years ago I built a system for my nephew, from parts mostly coming from garbage PCs I found on the street. (the GPU was Idling in my closet)
PhenomIIX6 + 8GB RAM + RX480 GPU. He still loves it lol
yeah, thanks haha. I build this one for basically do all experiments, like oc and coding so its enough for me. Im thinking seriously about switching to Windows 7 cause the motherboard is made for it. didnt think about the HPET, gonna try it now. Thks
 
Jul 20, 2022
7
0
10
0
is HPET (High Precision Timer) enabled in Bios ? if so disable

Since the parts are old, if it was me, i would try to install Windows 7 quickly on a spare SSD, just to test if the same behavior happens.

congratz for trying to minimize e-waste. 3 years ago I built a system for my nephew, from parts mostly coming from garbage PCs I found on the street. (the GPU was Idling in my closet)
PhenomIIX6 + 8GB RAM + RX480 GPU. He still loves it lol
HPET didnt work. I disabled it and still works very bad. Dont know what to think. Maybe its the PSU that has the gpu output broken
 

ASK THE COMMUNITY