Question Booting Issues

Jan 13, 2020
7
0
10
0
I've been running into booting issues and I'd like to explain whats happening and ask for help.

For Christmas I got a new motherboard and CPU as well as a coolermaster CPU cooler. It was a gigabyte x570 gamingx and a Ryzen 7 3700x. I wanted to control the rgb on my new cooler so I downloaded 2 softwares, Aura Sync and tried but failed to download rgb fusion. So I went for MSI's light sync. It asked me to reset once I installed and so I did.

Here's where my issues started. It reset and boot me straight into bios. I had to reinstall Windows and so I tried the rgb stuff again. This time going in a different order and the same stuff happened after like 3 downloads. So I stopped and reinstalled again.

This time not downloading any softwares. I set up everything again, updates, softwares, games, etc. Reset for updates and drivers and it was fine. Booted up fine. I'll go with six or seven hours of usage I shut down and go do something. I come back, turn on my PC, and straight to bios.

After this I got a new HDD and an external HDD to backup and see if a different drive would fix it(It didn't). I've tried installing countless times to see if that would work and it didn't. I went and installed a newer version of Windows installer on my flash drive and tried that. Still didn't work. I found a way to use my rgb with rgb fusion so that was a plus.

I've tried using a different motherboard and see if it would boot with that. Nothing. One still of RAM. Nothing. Without my HDD and just my SSD(my boot drive) nothing. Now here's what happened on my attempt today. I setup with my regular stuff and wiped my HDD with all my games on it. I was reinstalling over night and had windows updates pending. I shut it down this morning and went to school. Came home and updates finished and I started installing again. I installed my browser again and downloaded Origin launcher again. Once it installed I had to allow it's access or whatever it is and once I did that, moments later my PC ran into a problem, had to reset, and didn't boot. I even tried a fresh install wiping even my external hard drive, didn't work.

So I'd like to ask for help on a few things. 1: how do I fix this or what can I do to fix it? 2: How can I make my rgb cooler be found? I tried the cooler master software but it couldn't find it either. This PC was my hobby and I've been stressed and frustrated with it for weeks. I don't know what else to do.

[mod edit - spacing added]
 
Last edited by a moderator:

onespeedbiker

Respectable
Apr 13, 2019
1,963
144
1,890
128
In the past I have seen this happen with the Coolermaster CPU cooler. Most modern MB have a sensor that will not allow the PC to boot, if the CPU fan is not plugged in. For some reason, some coolermaster CPU coolers don't send the right message and the PC won't boot. BTW, I would question the need to reset your OS when installing any software/ hardware as a reset will likely uninstall the software; what are the instructions exactly?
 
Jan 13, 2020
7
0
10
0
In the past I have seen this happen with the Coolermaster CPU cooler. Most modern MB have a sensor that will not allow the PC to boot, if the CPU fan is not plugged in. For some reason, some coolermaster CPU coolers don't send the right message and the PC won't boot. BTW, I would question the need to reset your OS when installing any software/ hardware as a reset will likely uninstall the software; what are the instructions exactly?
Instructions to what?
 

onespeedbiker

Respectable
Apr 13, 2019
1,963
144
1,890
128
I would suggest another clean install, making sure the only drive connected is the install media and OS drive. https://forums.tomshardware.com/faq/how-to-do-a-clean-installation-of-windows-10.3170366/ Once this is accomplished, install a single program to control your RGP, install it and see if your PC boots. Just to be on the safe side, I would disable fast start-up https://www.tenforums.com/tutorials/4189-turn-off-fast-startup-windows-10-a.html as it can interfere with a computer reconfiguring itself.
 
Jan 13, 2020
7
0
10
0
I think we have a failure to communicate. Apparently when you say reset, you mean restart your computer. Yes?
I would suggest another clean install, making sure the only drive connected is the install media and OS drive. https://forums.tomshardware.com/faq/how-to-do-a-clean-installation-of-windows-10.3170366/ Once this is accomplished, install a single program to control your RGP, install it and see if your PC boots. Just to be on the safe side, I would disable fast start-up https://www.tenforums.com/tutorials/4189-turn-off-fast-startup-windows-10-a.html as it can interfere with a computer reconfiguring itself.
Well now I just use RGB fusion since my rgb can't be detected by anything else. But yeah I'll try the clean install again. To respond to your previous question yes I meant restart when I say reset.
 
Jan 13, 2020
7
0
10
0
I would suggest another clean install, making sure the only drive connected is the install media and OS drive. https://forums.tomshardware.com/faq/how-to-do-a-clean-installation-of-windows-10.3170366/ Once this is accomplished, install a single program to control your RGP, install it and see if your PC boots. Just to be on the safe side, I would disable fast start-up https://www.tenforums.com/tutorials/4189-turn-off-fast-startup-windows-10-a.html as it can interfere with a computer reconfiguring itself.
I did another clean install, downloaded all my software, games, etc and I went to load up a game and my PC crashed. I can't boot into windows again.
 
Jan 13, 2020
7
0
10
0
I got new hardware and had booting issues, figured out is was most likely that I didn't do a clean install. I've done 2 clean installs now, 1 even wiping all my drives but they still either didn't boot after shut down/restart or crashed and didn't boot. Anyone know how to solve this? Any help would be appreciated.
 

Colif

Win 10 Master
Moderator
You already have a thread about this topic, and its still ongoing so I think its best to merge this thread into other one as you already shared info over there that could be helpful.

what are full specs?
Do you have the latest BIOS on the motherboard?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS