Question Can't run 9900k @ stock clocks even with Corsair h115i

Oct 11, 2018
27
0
30
0
I can play games fine but if I try to stream the cpu overheats and the computer restarts randomly. I underclocked the CPU to 4.6ghz @ 1.2v fixed and when I do that it works fine, I can stream all day with no issues. How do I run at 5GHz?
 
Oct 11, 2018
27
0
30
0
When I look at core temp it shows the temps in upper 80's celsius

CPU
Intel Core i9-9900K
Motherboard
ASRock Z370 Extreme4
GPU
GIGABYTE RTX 2080 TI WindForce OC 11GB
RAM
PNY Anarchy X 16GB 3200MHz
Hard Drive
Samsung 970 EVO NVMe M.2 1TB
Hard Drive
Samsung 850 EVO SATA 256GB
Hard Drive
Seagate IronWolf NAS 4TB
Power Supply
Seasonic FOCUS Plus Series SSR-750FX
Cooling
Corsair Hydro H115i Pro
Case
NZXT S340VR Elite
Operating System
Windows 10
Monitor
Acer Predator X27
Monitor
ASUS VP28UQG
Keyboard
CORSAIR - K68
Mouse
Corsair Harpoon
Mousepad
Razer Goliathus Speed Cosmic
Audio
Razer Tiamat
Other
Arozzi Arena Gaming Desk - Pure Black
Other
OFM Gaming Chair
 

Diddly

Distinguished
Nov 2, 2006
405
32
18,890
30
The PC shouldn't restart randomly, the CPU should just throttle down if there's overheating issues. Things to try:
  1. I would recommend making sure you've got the latest BIOS
  2. clear out the CMOS settings too
  3. make sure you've got the drivers & software for the cooler. (don't update the firmware - unless you're very brave).
  4. Install the latest intel drivers etc.
  5. Try re-seating the CPU cooler + reapply thermal paste
 

OllympianGamer

Commendable
Dec 22, 2016
175
27
1,640
14
The 9900k runs notoriously hot, you basically will need the best cooling solution on the market and I know the h115i isn't low end by any means. You might want to look into using the Grizzly liquid metal thermal compound as well.
 
You have a couple of issues. One the motherboard is just not good enough for the 9900K. You are running a Z370 motherboard and not one of the better ones at that. You need a solid Z90 motherboard like the Gigabyte Aorus Z390 Elite which has a very good VRM setup or something similar. Also I would double check you AIO in the H115 and make sure it is on properly but I think your issues are down to the weak Z370 board....The 9900K requires a very good power delivery...go Z390 and your problems should go away.
 
Were you attempting to run a 5Ghz "OC" profile from within the UEFI? I see you mentioned downclocking to 4.6Ghz. When attempting 5Ghz, assuming you mean all core OC, what is your voltage set at, llc settings, ect.? Multicore enhancement?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS