Question Can't use 2 Rams

Anthoniko Carroll

Honorable
Apr 10, 2015
18
0
10,510
0
Suddenly, my computer won't turn on when I insert 2 Corsair DDR4 Rams. QCodes 49 & 01 are stuck on a loop. But when I insert one it boots up perfectly fine.

Motherboard - Maximus IX Hero
Processor - i5-7600K
GPU - Rog Strix 1070
RAM - Corsair Vengeance LPX 8GB x2

Your assistance would be greatly appreciated.

Update: Fans randomly get loud for few seconds then goes quiet
 

egda23

Prominent
Jun 14, 2020
592
104
640
20
Suddenly, my computer won't turn on when I insert 2 Corsair DDR4 Rams. QCodes 49 & 01 are stuck on a loop. But when I insert one it boots up perfectly fine.

Motherboard - Maximus IX Hero
Processor - i5-7600K
GPU - Rog Strix 1070
RAM - Corsair Vengeance LPX 8GB x2

Your assistance would be greatly appreciated.

Update: Fans randomly get loud for few seconds then goes quiet
Which Corsair Vengeance LPX 8GB x2 model exactly ? They go from 2133 MHz to 5000 Mhz, and your MoBo supports 2133 to 3000 MHz according to QVL. But on gskill configurator it goes up to 3600.
The QCodes 49 & 01 are related to RAM speed / timing problems
 
Last edited:
Ram will initially install at stock speeds, regardless of the top advertised speed.
You get 3000 speed when you implement a XMP profile.

It sounds like you are using the new kit to do a ram upgrade.

What was the ram you had before?
Was it a dual channel kit?
Did all run well with that?

If the sticks test out ok individually, you likely have a problem with a ram slot.
This is a common problem if you have a bent cpu socket pin.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS