slinko

Distinguished
Apr 10, 2010
32
0
18,530
My CD-ROM won't read any discs I insert, it is powered on but the access light does not blink. This problem has arisen after I replaced my mobo and processor without reformatting my HDD. Can anyone suggest a possible solution? Thanks
 

popatim

Titan
Moderator
are you sure you connected it? Is it detected in the bios?
Is the cable on correctly?

Open the tray and see if you can see that the lens is still there?
I've seen them fall off on some drives.


Edit - And if your is one that has a "Play" button on the front, pop in a music cd and see if it will play that.
 

slinko

Distinguished
Apr 10, 2010
32
0
18,530
excuse my noobness but how do i check if it is detected in the bios?
im pretty sure the cable are in correctly
no matter what kind of cd it is nothing happens it won't even show up in my computer
the lens is still there

anything else it could be?
 

THEWIR3

Distinguished
Apr 10, 2010
28
0
18,540
When it fires up go in to the bios and disable quick boot. F1o and save changes. When it reboots pay close attention and see if it detects the rom drive. If it goes to quick you can stop the screen by pressing the pause button on your keyboard. If it is not listed and you already tried a diffrent molex plug an ide or sata ribbon chances are that it is bad. And I can tell you to not even bother trying to fix it they are so cheap you are better of ordering a new one instead of googling ways to repair it. Good luck
 

slinko

Distinguished
Apr 10, 2010
32
0
18,530
when it boots up after applying the changes a screen comes up after the bios screen which says

marvell 88se61xx adapter

adapter 1
disks information
no hard disk is detected!

does this mean it cant detect my hardrive? the computer works fine only for the cd rom so i don't understand this
 

popatim

Titan
Moderator
Ide or atapi 0 drive 0 (or master)

What motherboard do you have?

Bios looks something like this: http://media.photobucket.com/image/boot%20drive%20detected/Mington/BIOS_NoDrives/2.png

Boot looks like this:
http://www.bahj.com/wisp/instructions/screenshots/booting/bios-boot-menu-message.png
Ignore the circled f11 thing... you should see your drive listed in the ide section. If its not listed there then the mobo doesn't see it and therefor windows never will. I only show the IDE because I dont think there are any sata cd rom drives.

If its not listed there, then we may have to "Turn on" the ide interface which varies depending on your motherboard.
 

slinko

Distinguished
Apr 10, 2010
32
0
18,530
the drive is not listed in the bios. my mobo is the ASUS m4a79xtd evo


Ide or atapi 0 drive 0 (or master)- sorry i dont understand what your asking here could you clarify

thanks