Question Computer does not boot after new mobo installation

Sep 14, 2020
5
0
10
0
Hi all! I have built a PC some time ago, now I bought a new mobo(msi z170a mpower gaming) and I installed all my components there. Any of them has changed.

I have inserted my 3 RAM sticks on the corresponding slots, and the PC did not boot. Looking at the debug led I saw that the problem was the RAM.

After several tries, I found out that if there was only a stick placed on B1 DIMM, it worked well. But in the mlment I add more RAM, it doesn't POST again.

I have tried to clear the CMOS, updated the BIOS, loose the cpu cooler... what can be wrong with RAM?

Thanks in advance
 
Sep 14, 2020
5
0
10
0
Are all the ram sticks the same brand and speed? Because crossing brands can cause issues.
Hi. Two of them are same, brand and freq. They were bought in a pack. But the third one is different. I have already tried using only the two sticks that were bought in a pack but the result was the same
 
Sep 16, 2020
58
9
45
2
After several tries, I found out that if there was only a stick placed on B1 DIMM, it worked well. But in the mlment I add more RAM, it doesn't POST again.

I have tried to clear the CMOS, updated the BIOS, loose the cpu cooler... what can be wrong with RAM?
As far as i know the "main" RAM slots for the Z170 are slots 2&4 did you try that? try both of the same brand rams on slots 2&4 if that works try the off brand one solo, if that works too try slot 2&4 with brand and slot 3 with off brand
 
Sep 14, 2020
5
0
10
0
Can you boot with any 1 ram stick or does only one specific ram stick work? Also, does it work on any 1 ram slot or does only one specific slot work?
Any of my ram sticks works if I use the 3th slot. But just putting one. For instance, if I install one stick on the 3th slot, it works fine. But if I install a stick on the 1st slot and one on the third slot, it doesn't work
 
Sep 14, 2020
5
0
10
0
As far as i know the "main" RAM slots for the Z170 are slots 2&4 did you try that? try both of the same brand rams on slots 2&4 if that works try the off brand one solo, if that works too try slot 2&4 with brand and slot 3 with off brand
Sure you are right. The main slots are 2 and 4. Any combination of two sticks works. I tried using just the ones which de same brand but the problem was still there.
 

ASK THE COMMUNITY