Question Computer having access for a few seconds to the internet on start and then disconnecting

Sep 12, 2019
9
0
10
0
When I start up my computer it will for a few seconds have internet acces but will then disconnect, this is the same on every restart. (I use a Lan cable)
I know this cable is not faulty as I tried it on my laptop and it worked perfectly without any issues.

When I get windows to try and see what the issue the error message "Windows can't communicate with the Device or Resource (Primary DNS server) "
I have tried every fix in the book for this error that google and forums like this offer and suggest but nothing has worked so far

When I check the devisemanager my network controller is up and says that it runs normally (It's a Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller set on the motherboard which is a MSI Z87-G43 Gaming)

If anyone knows a fix to this or has any advise on how to further diagnose this problem I am happy to provide ekstra infomation if needed or even just confirm my suspicion that the controller is dead

Thank you :)
 

Ralston18

Titan
Moderator
Look in Reliability History and Event Viewer for error codes or warnings that correspond to the disconnects.

Try running the built-in troubleshoots. The troubleshooters may find and fix something.

Are you able to run and post the results of "ipconfig /all" via the command prompt?
 
Sep 12, 2019
9
0
10
0
Look in Reliability History and Event Viewer for error codes or warnings that correspond to the disconnects.

Try running the built-in troubleshoots. The troubleshooters may find and fix something.

Are you able to run and post the results of "ipconfig /all" via the command prompt?
The Event Viewer had this when the computer booted
Event 1014, DNS Client Events
The name interpretation timed out for the name settings-win.data.microsoft.com name when none of the configured DNS servers responded

I don't know exactly what I should be looking for in the Event Viewer as I have a lot of warnings but I know my problem has something to do with the DNS. If you know what I should be looking for I would love to have a look for it.


The built-in troubleshooting find the problem listed the error message "Windows can't communicate with the Device or Resource (Primary DNS server) "


My ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . jortand-Pc
Primary Dns Suffix . . . . . . .
Node Type . . . . . . . . . . . . Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . No

Ethernet adapter LAN-forbindelse

Connection-specific DNS Suffix .
Description . . . . . . . . . . . Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller
Physical Address. . . . . . . . . 44-8A-5B-86-D4-E9
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . fe80e1c34ea0b6c4a37%9(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . 192.168.38.100(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . 18. februar 2020 192009
Lease Expires . . . . . . . . . . 19. februar 2020 192008
Default Gateway . . . . . . . . . 192.168.38.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . 192.168.38.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . 373590619
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . 00-01-00-01-24-F9-BE-5B-44-8A-5B-86-D4-E9
DNS Servers . . . . . . . . . . . 89.249.14.50
89.249.14.54
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . Enabled
 
Sep 12, 2019
9
0
10
0
Change DNS servers to Google 8.8.8.8, 8.8.4.4

https://helpdeskgeek.com/windows-10/how-to-change-your-dns-provider-in-windows/

If that does not work, download, reinstall, and reconfigure the network adapter drivers vis Killer's website.

https://support.killernetworking.com/download/killer-drivers-installation-64bit/

Specifically the drivers for the E2200 matching your Windows version.
Changing the DNS servers doesn't work.

I updated the drivers yesterday to the newest and that still didn't change anything.
 
Sep 12, 2019
9
0
10
0
Every time I try to open a browser a Event 10016, DistributedCOM warning gets logged

The application-specific access settings do not allow Local Activation to access the COM server program with CLSID
{2593F8B9-4EAF-457c-B68A-50F6B8EA6B54}
and APPID
{} 15C20B67-12E7-4BB6-92BB-7AFF07997402
for the user jortand-Pc \ jortand SID (S-1-5-21-1825492278-4044865359-1174353399-1002) from the address LocalHost (via LRPC) running in the program container Not available SID (Not available). This security permission can be edited using the component services management tool.
 
Sep 12, 2019
9
0
10
0
The sfc/scannow did repair some files but after the restart the problem was still there.

My router is a Jensen Scandinavia Model: AL29150v6

The router's logs doesn't show any activity from my computer even after a reboot and a browser opening attempt.

I have admin rights to the router.
 
Sep 12, 2019
9
0
10
0
Is a new network card going to work if I go out any buy one or is this a windows issue that will kill the new network card?
From what I can see it's an issue with either the current card or a corrupt file in windows.
But is a corrupt windows file going to break a new network card?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS