Question Cpu can't boot with storage device (sata/nvme) plugged in

Elmir221

Reputable
Oct 28, 2016
21
0
4,510
0
Hi, I have a problem. My pc at one point suddenly shutting down by itself while I'm rendering 3d model, and just goes on an infinite bootloop and I can't enter bios with any way I can think of.

I tried removing all the storage, and it can boot to bios. But when I plugged the storage back in, it goes on bootloop again.

I tried changing the cpu itself with a slightly older one (R7 3700x that have a problem, R5 2400g is normal) and it can boot normally.

I also tried changing the motherboard (B450 to B350) and it can't even boot. Maybe because it didn't support it I guess.

You guys have any idea how to fix it?
 

Elmir221

Reputable
Oct 28, 2016
21
0
4,510
0
Hmmm...tough one. Could be the storage, or motherboard, but sounds more like the cpu.

Do you have different sata cables you can try? When these fail the most oddball situation like this happen.
I do, and I have tried using other sata cables and it is still the same infinite bootloop
 

Elmir221

Reputable
Oct 28, 2016
21
0
4,510
0
Overheating or
possibly insufficient PSU (psu protections shutting down the system).

Please list full specs of your system. Include psu model name also.
Oh yeah I forgot about that

Ryzen 7 3700x
Asrock b450 steel legend
Team elite 32gb 3200 ddr4
Msi rtx 2060 6gb
Adata 256gb nvme m.2
2tb + 500gb hdd
850w 80+ gold armageddon (it's local brand I think)

It run normally for about 4 months and the suddenly goes infinite bootloop recently.
 

ASK THE COMMUNITY