[SOLVED] CPU overheating or misreading? Freezing screen!

Nov 17, 2018
11
0
10
0
I built a new computer but before and after and installed the drivers the computer started freezing out of nowhere. I ran a BurnIn test and it says on every test that my cpu is reaching 100°C but HWMonitor says the cpu is sitting at around 50³C
 
Nov 17, 2018
11
0
10
0


Burn In test is showing the high temp, but HWMonitor says it is ok.
Ryzen 7 2700x(downgraded to 2 core because it makes the freezing less frequent)
16gb ram DDR4 Team Vulcan RED
MSI x470 gaming plus
ssd kingston 240gb
Radeon rx 580
PSU vs650
https://imgur.com/a/lYNILj5
 
Nov 17, 2018
11
0
10
0


I switched PSU for a 500W one, no problems so far but BurnIn is still showing high and increasing temps
I downloaded the program you told me to, here are the readings.
https://imgur.com/a/cAFb8XR
https://imgur.com/2gzynmQ
 


I could not see the temps on Ryzen Master.
Post a shot of the temps on HWiNFO64 and AMD Ryzen Master while BurnInTest shows the high temps.


 
Nov 17, 2018
11
0
10
0


Ryzen master wont open on my computer, it says it stopped working, I reinstalled several times.
but here are the readings at the same time of the other two
https://imgur.com/a/9EUtUFw

BTW I jsut remembered that my memory isn't showing on the QVL motherboard list, but I ran a memory test and it showed nothing wrong.
 

Install and run Ryzen Master as administrator.
I see that you have Core Temp and Speccy, which temps do they show.


If your RAM is working without issues, then you should not worry about it.
 
Nov 17, 2018
11
0
10
0


speccy doesn't show CPU temp, but here are the others
https://imgur.com/a/dXuUz4E
speccy only
https://imgur.com/a/OzKZJWi

I just updated BIOS to rule out incompatibility, im waiting for a crash
 
Check that you have installed all the chipset and motherboard drivers, they'll help with many potential errors.
In the meantime, I've just run a quick test with BurnIn test and have the same insane results on a system I know full well isn't getting to anything like those temperatures, HWinfo64, my BIOS and Ryzen Master all show the same ( correct ) temperatures, though.
Looks like BurnIn test is just reporting the wrong temps.
 

Similar threads


ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS