CPU Reach 100% after Change the new Motherboard

SPJK

Reputable
Jun 2, 2015
30
0
4,530
0
Hi, All
I have the old desktop its Configuration is
Motherboard:- Gigabyte G31M-S2L
Processor:- Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7200 @2.53GHz
RAM:- DDR2 (2 slot*2GB) = 4GB

Few days back my existing motherboard is dead due to power fluctuation so i bought the new MSI Motherboard MODEL NO IS 'G41M-P33 Combo(ms-7992)' (https://in.msi.com/Motherboard/G41M-P33-Combo.html#hero-overview)which support my existing ram and processor but i am facing one critical issue. The CPU reach to the 100% when i open more than 1 tab into the Mozilla and chrome and CPU will shutdown after 5-10 min i had check the ram and OS both are working fine i did the google but no luck i had try many suggestion from google but not Working so kindly suggest me why this occurs and how can i fix this issue..?

I had noticed one more thing is that the System Ideal process is uses around 85%-95% and it is fluctuating constantly.

Looking for good response.

Thanks
SPJK
 

SPJK

Reputable
Jun 2, 2015
30
0
4,530
0
@techgreek, Yes techgreek, i had format the complete disk and install the fresh OS !
I had noticed one more thing is that the System Ideal process is uses around 85%-95% and it is fluctuating constantly
 

techgeek

Judicious
Apr 11, 2004
5,260
0
33,160
839
The system idle process should be high when the CPU is idling. It is the remainder of what isn't being used. So if your system is utilizing 5% of the CPU, the System Idle Process will be at 95%. So essentially it's the opposite of CPU usage.
 

SPJK

Reputable
Jun 2, 2015
30
0
4,530
0
Thanks for clarification @techgreek ! Kindly suggest me how can i fix the upper existing issue.!
 

techgeek

Judicious
Apr 11, 2004
5,260
0
33,160
839
First, lets clarify. Does the System Idle Process go down to 0% when the CPU usage goes up to 100%? This is how it should work, but if you are seeing the System Idle Process and the CPU usage high, then one or the other isn't reading correctly.
 

techgeek

Judicious
Apr 11, 2004
5,260
0
33,160
839
OK, well that seems to be working correctly then.

When you open multiple tabs in Firefox, what processes are using the CPU time? Is it strictly the tabs or is something else utilizing the CPU?
 

techgeek

Judicious
Apr 11, 2004
5,260
0
33,160
839
I would try resetting the BIOS via the jumper, the procedure will be detailed in the motherboard manual. If this doesn't work, I would look to see if you have the latest version of BIOS.
 

SPJK

Reputable
Jun 2, 2015
30
0
4,530
0
And Even if i copy the large file from local drive to external HDD then CPU utilization is reach to 100%, explorer.exe using 28% as well simultaneously i open the VLC and that time VLC use 24% and Mozila firefox then CPU reach to 100%
 

SPJK

Reputable
Jun 2, 2015
30
0
4,530
0
@techgreek, I had checked the bios version i am using the latest version ! Any How i will goto reset once again and update You
 

techgeek

Judicious
Apr 11, 2004
5,260
0
33,160
839
If you start the Task Manager, how many CPU Usage History graphs do you see in the Performance tab?
 

techgeek

Judicious
Apr 11, 2004
5,260
0
33,160
839
I was looking back at your original post, I think I missed something the first time. Did you say that your computer shuts down after 5 - 10 minutes? Like just switches off?
 

Similar threads