CPUZ shows that my GPU 980Ti using only PCIE 3.0 8 x lanes instead of 16 x

NohyCZ

Commendable
Nov 30, 2016
7
0
1,510
0
MotherBoard: GIGABYTE Z170-D3H
CPUZ shows that my GPU 980Ti using only PCIE 3.0 8 x lanes instead of 16 x . When i check it in Nvidia control panel there is 16 x .
I updated the newest bios of version F20.
In BIOS i can set AUTO / GEN1 / GEN 2 / GEN 3 for general PCIE standart, but I cant see where I can set number of PCIE lines. If its possible.

When i googling, at NVIDIA forum was something about that I have to set Sata3 TURBO mode off. But I cant find this setting in bios.

And find too, that in past time was detected similar problem with other Gigabyte board.

Please where is the problem?
 

NohyCZ

Commendable
Nov 30, 2016
7
0
1,510
0
Thx for fast replying. I realized according Tomshardware that everything is ok. In HWinfo, there I can see 8GT/s in maximum. According to Tomshardware moderator it is OK.

---> A Pcie version 3 lane is capable of 985MB/s (PER LANE) or 8GT (giga transfers) so an x16 slot would have 15.75GB/s of bandwidth.

Today i check it in GPUZ, but I think it will be fine... CPUZ showing misleading information....
 

NohyCZ

Commendable
Nov 30, 2016
7
0
1,510
0
Gpuz under render test show the same resault. @ 8x3.0PCIE.
In HWINFO is max speed 8GT/s.

I dont use any M2. SATA PCIE card.
I use right first 16x3.0 PCIE.
In GPUZ under render test is still @x8 3.0 PCIE.
I load optimized bios.


SO?

My graphics card or motherboard is faulty?
Or for some reason GPUZ and CPUZ show 8x3.0PCIE. Isnt it?
I need try another graphics card firstly. It is simplest solution...... But i dont have another one now...
 

ASK THE COMMUNITY