Disk # has been surprise removed

Lafhein

Commendable
Oct 27, 2016
5
0
1,510
I just got this error in event viewer and i couldnt locate my hard drive afterwards.
Heres the error text it came with, any help would be much appreciated :D
- Provider

[ Name] disk

- EventID 157

[ Qualifiers] 32772

Level 3

Task 0

Keywords 0x80000000000000

- TimeCreated

[ SystemTime] 2016-10-27T10:40:58.321439500Z

EventRecordID 9698

Channel System

Computer DESKTOP-FJAV6EJ

Security


- EventData

\Device\Harddisk0\DR0
0
0000000002003000000000009D000480000000000000000000000000000000000000000000000000


--------------------------------------------------------------------------------

Binary data:


In Words

0000: 00000000 00300002 00000000 8004009D
0010: 00000000 00000000 00000000 00000000
0020: 00000000 00000000


In Bytes

0000: 00 00 00 00 02 00 30 00 ......0.
0008: 00 00 00 00 9D 00 04 80 ......€
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........



 

Colif

Titan
Moderator
This error indicates that the CLASSPNP driver has received a “surprise removal” request from the plug and play manager (PNP) for a non-removable disk.
very surprising indeed

These errors are most often caused when something disrupts the system’s communication with a disk, such as a SAN fabric error or a SCSI bus problem. The errors can also be caused by a disk that fails, or when a user unplugs a disk while the system is running. An administrator that sees these errors needs to verify the heath of the disk subsystem.
https://blogs.msdn.microsoft.com/ntdebugging/2013/12/27/event-id-157-disk-has-been-surprise-removed/

what brand hard drive is it? I assume you aren't booting of it so is drive still showing in disk management?

try running HDTune trial or Crystal Diskmark on drive and see if they can even see it.

Does drive show up in BIOS?
 

Lafhein

Commendable
Oct 27, 2016
5
0
1,510


Sorry i forgot to say this in my original post, but after i restarted my PC the drive reappeared and seems to be working normally. The hard drive is a WD blue 1TB and yes I'm not booting off it I'm booting off my 120gb SSD
 

Lafhein

Commendable
Oct 27, 2016
5
0
1,510


Alright it passed the short test and im running the extended test rn, ill update once its finished.
Any chance you could help me find out if i have the latest mobo chipset and sata drivers? my mobo is a B85M-D3H from gigabyte.
 

Lafhein

Commendable
Oct 27, 2016
5
0
1,510


Hey i ran all the tests aswell as several others such as chkdsk /f and they all say my hard drive is healthy, could it be a faulty sata cable?

 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS