Question Do i have to buy another CPU or a GPU? (Low GPU% in games)

Page 4 - Seeking answers? Join the Tom's Hardware community: where nearly two million members share solutions and discuss the latest tech.

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
Normally the power plan adjustment takes that issue away.

The next thing puzzling is the Kingston ssd being picked on.

What mobo bios are you running?

Sorry for late posting but i have been rly busy
Normally the power plan adjustment takes that issue away.

The next thing puzzling is the Kingston ssd being picked on.

What mobo bios are you running?
Sorry for late answer but ive been really busy at work.

My SATA setting is following:

SATA Port enable --- Enabled
SATA MODE --- ACHI
NVMe RAID Mode --- Disabled
SMART Self test --- ON


And then there is a bunch of Disabled hotplugs bui i Guess they are empty

Still getting low FPS in battlefield v
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
Also please Make Sure you are using the latest version of Ryzen Master:
https://www.amd.com/en/technologies/ryzen-master

And have Installed the latest AMD Chipset Drivers
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450

And use the Ryzen Balanced Power Plan with your Minimum Processor State set between 5% and 20%, like this:
View: https://imgur.com/pfccQMt
Also please Make Sure you are using the latest version of Ryzen Master:
https://www.amd.com/en/technologies/ryzen-master

And have Installed the latest AMD Chipset Drivers
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450

And use the Ryzen Balanced Power Plan with your Minimum Processor State set between 5% and 20%, like this:
View: https://imgur.com/pfccQMt

Yes ive done those things, and even when im not playing, my EDC will remain at 80-90 %

Give me 1 min to show u the3 BIOS settings. Just came from work.
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
I have that same MB, but now I have a 3700x on it.
When I had a 2600 (OC'd to 4 GHz) my EDC would regularly hit 100% when I was running benchmarks.
As long as it doesn't stay at 100 % all the time you are fine.

I have my Performance Enhancer set at level 3 OC now too and my EDC (145A) goes up to around 30 to 35% when running a Game but drops down to 3 to 5% while web browsing.

I just Ran UserBenchmark and my EDC topped out around 70%.
And when I ran Cinebench R20 Multicore it maxed out at 75%.
But I have a 3700x now and I'm sure that's why it is lower than yours.

But at idle it should still drop to 3 to 5 % or so for your CPU like it does for me.

As asked by Crosslhs82x2, knowing what BIOS you are using will help us help you.
I just mase it easy, so i dont miss anything.

https://imgshare.io/image/W1NJQ
https://imgshare.io/image/W15gX
https://imgshare.io/image/Wgz59
https://imgshare.io/image/W1wE5
https://imgshare.io/image/W1SRp
https://imgshare.io/image/W1Rsq
https://imgshare.io/image/W1l5f
https://imgshare.io/image/W1ne7
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
https://imgshare.io/image/W16sO
https://imgshare.io/image/W12hu
https://imgshare.io/image/W1OQd
https://imgshare.io/image/W176g

And here are the rest, sorry for my ''Noobines''
 

DMAN999

Estimable
Herald
The BIOS settings look fine, nothing jumps out at me.

Something is definitely Not right though.
Can you post a screenshot from Ryzen Master.

Did you do a Clean Installation of Windows when you built this rig ?

What does Task manager show as your CPU usage when you are just Idling in Windows ?
With MS Edge open mine shows 1 to 2 % usage.
 
Last edited:
Reactions: Crosslhs82x2

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
The BIOS settings look fine, nothing jumps out at me.

Something is definitely Not right though.
Can you post a screenshot from Ryzen Master.

Did you do a Clean Installation of Windows when you built this rig ?

What does Task manager show as your CPU usage when you are just Idling in Windows ?
With MS Edge open mine shows 1 to 2 % usage.
Here:

https://imgshare.io/image/uten-navn.WfwEy

https://imgshare.io/image/processor.Wf2q6

https://imgshare.io/image/processor2.Wf5gc
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
The BIOS settings look fine, nothing jumps out at me.

Something is definitely Not right though.
Can you post a screenshot from Ryzen Master.

Did you do a Clean Installation of Windows when you built this rig ?

What does Task manager show as your CPU usage when you are just Idling in Windows ?
With MS Edge open mine shows 1 to 2 % usage.

I dont know if they made a clean installation, they build it up part by part where i baught it from.
 

DMAN999

Estimable
Herald
Task manager shows 2% usage which is fine.
But Ryzen Master shows one Core running at 4.25 GHz.
I can't read the voltage but it looks like its 1.525Volts, is that what it says ?

I want to know why that one core is at it's max boost when your PC is idling ?
I think you may have some left overs from when you used the TPU I OC settings.
I'd clear the CMOS just to be 100% sure you are starting out with fresh BIOS settings.
Like this:

  • Unplug the PC (PSU).
  • Then press the Power Button for at least 30 seconds.
  • Use a flat headed screwdriver to short the CLR CMOS (CLRTC) Jumper (Touch both jumper pins with the screwdriver) for at least 15 seconds.
  • Plug the PC back in.
  • Press the Power Button to turn the PC on.
  • Repeatedly tap the DEL key
  • A screen should come up telling you to press the F1 key, do that.
  • Set the Optimized Default settings and Press OK (this is on the EXIT tab)
  • Save and exit the BIOS.
  • Tap the DEL key again to enter the BIOS and change any settings you want changed then save and exit again.
 
Reactions: Crosslhs82x2

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
Task manager shows 2% usage which is fine.
But Ryzen Master shows one Core running at 4.25 GHz.
I can't read the voltage but it looks like its 1.525Volts, is that what it says ?

I want to know why that one core is at it's max boost when your PC is idling ?
I think you may have some left overs from when you used the TPU I OC settings.
I'd clear the CMOS just to be 100% sure you are starting out with fresh BIOS settings.
Like this:

  • Unplug the PC (PSU).
  • Then press the Power Button for at least 30 seconds.
  • Use a flat headed screwdriver to short the CLR CMOS (CLRTC) Jumper (Touch both jumper pins with the screwdriver) for at least 15 seconds.
  • Plug the PC back in.
  • Press the Power Button to turn the PC on.
  • Repeatedly tap the DEL key
  • A screen should come up telling you to press the F1 key, do that.
  • Set the Optimized Default settings and Press OK (this is on the EXIT tab)
  • Save and exit the BIOS.
  • Tap the DEL key again to enter the BIOS and change any settings you want changed then save and exit again.
What do you mean by optimized settings?

Like put them back to default?
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
Try setting Performance Enhancer to Level 2.
And set PBO and XFR to Auto.
>

Alot better! 16%

I tried first to only put Enhancer to lvl 2 and i got 16 % EDC
But i then saw Your edit and changed the others 2 to auto, i Guess they should be in auto?
I hope this was the root of my low fps.
 
Reactions: DMAN999

DMAN999

Estimable
Herald
That looks a LOT better.
Hopefully that will fix your initial low fps issue.
And you could even try setting Performance Enhancer back to Level 3 (with PBO and XFR on Auto) if Level 2 doesn't fix your low FPS issue.

But do some testing at Level 2 first.

PS
I have to go for now, I'll check this thread later tonight and see how you make out.
 
Reactions: Crosslhs82x2

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
That looks a LOT better.
Hopefully that will fix your initial low fps issue.
And you could even try setting Performance Enhancer back to Level 3 (with PBO and XFR on Auto) if Level 2 doesn't fix your low FPS issue.

But do some testing at Level 2 first.

PS
I have to go for now, I'll check this thread later tonight and see how you make out.

At lvl 2 my EDC was on 16% out of 1000A

But now my fps was even lower, even as low as 17 fps, freeze lags. Average 70 fps.


Now i changed back to Lvl 3 OC and my edc is back at 98-99% of 145A.

I also noticed in advanced settings in powersettings that is a 3rd setting for processors.

It says something like ''Minimum number of cores for cores Parking for processor performance'' it is set at 100%, should it be at that?

But i guess we are back at square 1..
 

DMAN999

Estimable
Herald
At lvl 2 my EDC was on 16% out of 1000A

But now my fps was even lower, even as low as 17 fps, freeze lags. Average 70 fps.


Now i changed back to Lvl 3 OC and my edc is back at 98-99% of 145A.

I also noticed in advanced settings in powersettings that is a 3rd setting for processors.

It says something like ''Minimum number of cores for cores Parking for processor performance'' it is set at 100%, should it be at that?

But i guess we are back at square 1..
That sucks.
Please post a screen shot of that ''Minimum number of cores for cores Parking for processor performance'' setting to Imgur so we can see what you are talking about.
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
It sounds like you have unrealistic expectations.
The videos I see are showing 60 to around 80+ fps on BFV 1440p with a 2700x and RTX 2080.
Like this one:
View: https://youtu.be/qMvjr16LLfk

And this one shows 45 to 60+ fps:
View: https://www.youtube.com/watch?v=g7KlrstNcIo

Ok maybe i am, but my EDC still shouldt be at 99% while idle anyway?


I think im gona sell and Upgrade my MOB and processor.

Should i9 9900k do the trick?

I thought the ryzen 2700x would be better in performance.

First time i use AMD instead of Intel.

And this wasnt a good experience so far. I bought this PC to test Ryzen and to play ultra on games but i guess i need a more powerfull CPU.
 

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0

DMAN999

Estimable
Herald
I'd think just upgrading from the 2700x to a 3700x should get you the fps you are looking for:
View: https://youtu.be/scn8mY0rM24?t=350

The 3700x seems to perform as well as the9900k at 1440p in many games:
View: https://www.youtube.com/watch?v=Prs4jJ300rA

And take a look at this review:
 
Last edited:

kng8te

Great
Oct 5, 2019
108
6
85
0
I'd think just upgrading from the 2700x to a 3700x should get you the fps you are looking for:
View: https://youtu.be/scn8mY0rM24?t=350

The 3700x seems to perform as well as the9900k at 1440p in many games:
View: https://www.youtube.com/watch?v=Prs4jJ300rA

And take a look at this review:

what processors do this MOB support? It says 1st and 2nd gen but what processors are 1 and 2 gen?

And i tihnk sockets is something you should know aswell?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS