Question DRAM LIGHT BLINKING / WINDOWS NOT POSTING / CRASH

Jun 2, 2019
1
0
10
0
Hi everyone, I recently built my first PC with brand new parts only.

-AMD Ryzen 5 2600X
-Asus ROG Strix B450-F
-Corsair Vengeance LPX (2x8 GB) DDR4-3000 C15
-MSI Radeon RX 570 8GB
-Corsair RMx (2018) 650W 80+ Gold
-Windows running on Samsung 860 Evo 500GB SSD
-WD Caviar Blue 1 TB 7200RPM for additional storage

Everything worked fine the first month, then I started having a problem when starting the computer. The fans and RGBs in the computer start, then the DRAM LED on the motherboard blinks continuously, monitors receive no signal, no lights on mouse and keyboard, Windows is not posting. I just press the power button 5 seconds, start the PC again and then it works and I can use the PC without any issue. It seems to happen only when the PC has been closed for a few hours or more.

Once, I was gaming and both monitors froze then turned black (no signal), no lights on keyboard and mouse, PC keeps running and DRAM LED blinks.

Twice it happened on desktop right after booting Windows.

So far I have:
-Disabled quick boot in both the BIOS and Windows.
-Reseated Ram sticks.
-Ran both D.O.C.P. and Auto profiles in BIOS.
-Updated BIOS to latest version.
-Checked all connections in the PC.
-Reseated GPU.
-Ran stress test on RAM, GPU, CPU
-Removed the CMOS battery and put it back in place after a few minutes.

More notes:
-I am not overclocking the GPU.
-I checked the CPU pins before installing it, seemed top notch.
-Sleep mode is disabled.
-System is running on Windows 10 Pro.
-RAM is compatible with both the MOBO and CPU

I would like to know if there is something else I can do before replacing parts in the PC. Some places say you need to replace RAM, or MOBO, or PSU, or CPU, or SSD (basically everything in the PC could be causing the issue…)

PLEASE HELP
 

helpstar

Illustrious
How hot is the CPU, GPU, RAM getting?

Reset the BIOS by jumper clrCMOS or JBAT or similar

check the memory by running memtest.org usb autoinstaller (bootable USB flash drive)

Samsung firmware is up to date?

run the RAM @2133MHz to check if it happens then too

is windows activated?

Do you use the original cables from the power supply? ATX/EPS 8pin power is plugged in and not only one 4pin?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS