• Now's your chance win big! Join our community and get entered to win a RTX 2060 GPU, plus more! Join here.

    Meet Stan Dmitriev of SurrogateTV on the Pi Cast TODAY! The show is live August 11th at 2:30 pm ET (7:30 PM BST). Watch live right here!

    Professional PC modder Mike Petereyns joins Scharon on the Tom's Hardware Show live on Thursday, August 13th at 3:00 pm ET (8:00 PM BST). Click here!

Question Extreme latency issues in Win10 OS on high end system.

lukejongibson

Prominent
Jun 14, 2018
15
0
510
0
I've got a fairly powerful system, but it's never run as well as it should and the current install is only a few months old.
OS - Win10 Pro
MB - MSI X99A SLI Plus
CPU - i7 5960X @ 4Ghz oc
RAM - 64GB Corsair Vengeance DDR4 2400
GPU - MSI GTX980Ti
OS drive - Samsung 970Evo 512GB
Data drives - Seagate 6TB NAS + 2 x SSHD 2TB
PSU - Corsair 1000W
  • Power settings all set to high performance.
  • Unnecessary Background and start apps disabled.
  • Tried disabling Antivirus
  • System is clean
When running tests on various benchmarks everything looks fine and when running apps like games, or rending down video and audio files etc. while it's not as fast as I'd expect in some cases, it runs well enough.

The real issue is load times of basic stuff. Sometimes opening a folder, even on the 970Evo takes ages to load, or the system just keeps intermittently slowing to a crawl even though nothing in the performance panel or resource monitor seems to indicate that any significant amount of system resources are being used, practically none in a lot of cases.

I've noticed with less than 5% CPU, 15% RAM, 0% on any disks, and 1% on GPU the system seeming like it's crawling along, even typing freezes and I can type half a sentence before the system catches up again.

I've been trying to get to the bottom of it for months and I just can't seem to make sense of it. What am I missing?
 

Lutfij

Titan
Moderator
Corsair is the brand of the PSU and 1000W is the wattage. What is the series for the PSU and how old is it? What BIOS version are you working with for your motherboard? Are you working with Intel's RST for your storage?
 

ASK THE COMMUNITY