Question Extremely slow SSD writes in USB3 to SATA enclosure?

Jul 20, 2021
5
0
10
0
Hi! Sorry, long time lurker, got a question.

I have a new Crucial MX500 1TB SATA SSD in a SATA-USB3 enclosure. Reads are not too bad, but writes are atrociously slow. It is a USB 3.0 (SS) port and USB 3.1 gen 2 (SS10) cable. Clean Win10 install, 21H1. i5-7200U laptop, 12Gb RAM. Updated BIOS and firmware. Crucial's self-test diagnostic reads successful.

Write caching enabled, "better performance" removal policy.

Any thoughts on diagnosing appreciated. Thank you!

This is my CrystalDiskMark:

 
Last edited:

lvt

Commendable
Apr 19, 2021
1,724
276
1,640
39
Personally I would test the SSD directly by temporarily removing it from the enclosure and connect it to one of the motherboard's SATA slot to see how the SSD performs.
 
Jul 20, 2021
5
0
10
0
Well. That was a great idea. In my fervor I lost all my troubleshooting skills.

I didn't know SSDs could go sideways like this. Benchmark plugged directly into SATA.

Strange that the write speeds dropped even more.

 

lvt

Commendable
Apr 19, 2021
1,724
276
1,640
39
Well. That was a great idea. In my fervor I lost all my troubleshooting skills.

I didn't know SSDs could go sideways like this. Benchmark plugged directly into SATA.

Strange that the write speeds dropped even more.

Ok so at least you know that it's not the adapter's fault.

It's either the computer or the SSD itself.
 
Jul 20, 2021
5
0
10
0
Yup, similar results on a desktop. Guess I'm going to have to make a warranty claim.

Thanks for the level-headed suggestion.
 

ASK THE COMMUNITY