Question Frame Times i7 8700k

NM20

Honorable
Mar 17, 2014
14
0
10,510
0
I am running an i7 8700k at 4.8mhz on a AS Rock Z370 Pro 4, 24gb of DDR4 CL15 3000mhz, 1080ti and a 960gb SSD. However, in games I see huge frame times, above 10ms, without full GPU or CPU usage and low temps (<75C). This then causes stuttering and frame drops.

This is mainly in VR games, Skyrim VR and GTA VR specifically. I would understand if my GPU was causing the issues, but that doesn't pass 80% usage, it is the CPU that seesms to be stopping me getting max performance. I am running the games at 90FPS on a Valve Index. If I increase the super sampling it makes no difference and it is still the frame times causing the issue.

I have tried putting the CPU back into stock mode and that makes no difference. I updated the BIOS to a newer (not the latest) version. I have run AIDA64 and Intel Stress Test to see if I am throttling, which I am not.

What else can I try or is there some settings that I am missing. Surely the i7 8700k can't be my bottleneck.
 

NM20

Honorable
Mar 17, 2014
14
0
10,510
0
It is because I bought the PC with 8GB and I added 16GB. They are both Corsair Vengeance LPX CL15, one pair of 4GB and one pair of 8GB. Whilst they have the same serial code they do have different manufacturers according to CPU-Z, one is Micron and the other is someone else whose name evades me currently.

Should I run MemTest to see if this is causing an issue?
 

NM20

Honorable
Mar 17, 2014
14
0
10,510
0
Thanks for the help, it does say dual. The 8GB are SKHynix, everything else, including the part number are identical (except the 8gb has an 8 in the part number and the 4gb a 4.)
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS