Jul 12, 2019
4
0
10
0
So I've been here a long time and would really like a fix plz. So I have speakers and a headset when i plug either in the front IO they both only play through one speaker but if i plug either in the back IO they work great. I've tried restarting and updating drivers. Not sure what to do please help.
 

boju

Champion
Usually when left or right speaker only works means there's a physical connection problem, rarely software. Either with the jack itself wearing out, wires soldered behind the jack or the wires leading to the front panel audio header on the motherboard isn't seated properly.

How new is the case? Have you tried wiggling or slowly inserting the audio pin to listen for any change?
 

boju

Champion
Front I/Os are often badly designed. Believe it or not - you didn't plug it in hard enough. I got the NZXT S340 Elite and I literally have to jam my headphones in and it's really hard to pull them out as well.
Yeah, also can make it hard if not inserting the pin levelled since the jacks can be under or above your reach and if the facial is angled.
 

boju

Champion
It's a Corsair spec alpha so it's not too old, also the speaker does work with my phone I can plug it in and it works fine
I don't mean the speakers since you said they work. I meant the audio jack itself on the case. Check the wiring to the motherboard and wiggle the speaker/headphone jack inside the case audio hole. The two rings on the audio jack both need to make good connection.

Either it's not fully inserted as said or there's a wiring fault somewhere behind the case audio jack to the motherboard or the ring inserts inside the case jack is worn out from excessive pluggings (rarely the case though).
 
Jul 12, 2019
4
0
10
0
So I checked it and i could not see any obvious wires or any problems, Furthur testing showed the mic doesn't work and also i found that the device was deleted in the events tab of the properties.
 

ASK THE COMMUNITY