Question Game Stuttering Every 30 Seconds on the Dot?

Jun 1, 2021
4
0
10
0
Ever since last week, I've been experiencing a very odd stuttering issue, exclusively in the game Paladins. Every 30 seconds exactly, my FPS stutters quite badly no matter how high or low my settings are, whether I'm in fullscreen or windowed, whether I have anything else open on my PC, etc. My ping remains stable, so I'm sure it isn't a server issue. I've tried every combination of V-Sync, FreeSync, AMD Chill and AMD FRTC I could to try to find a framerate I could escape from the stutters at, but even when capped as low as 30fps the problem persists, which perplexes me as I used to be able to run the game perfectly fine without capping the framerate at all.

I've reinstalled it, installed it on my hard drive instead of my SSD, reinstalled Steam, ran a malwarebytes scan, dusted my PC out, monitored my temperatures (they seem totally fine), checked for Windows and driver updates, disabled Windows 10 background apps (all of them), disabled everything I could from opening on startup, disabled unused devices in device manager, and checked with the game's community to see if anyone else is affected by this (it's just me). I'm at an absolute loss as to what I should do next. My assumption was that I had something running that was refreshing itself every 30 seconds and spiking my CPU usage in the process, but task manager and resource monitor don't display anything out of the ordinary, and my CPU usage hangs out around 40% while I have the game running.

If it helps, here are my specs (although again, I used to be able to run the game just fine and no other games are affected)
AMD Radeon R9 380 w/4GB VRAM
AMD FX-8350
Gigabyte 970A-DS3P
16.0GB Dual-Channel DDR3 RAM @1866mhz
1TB HDD
200GB SSD

If you can think of anything I've yet to try please drop me a line, as I'm completely stumped on this. Thanks for reading, and have a good one <3
 
Jun 1, 2021
13
3
15
0
Page file turned off in windows?

Sound like the game is doing a garbage collection. I had a similar problem in KSP and had to get a mod to increase memory allocated to the game. It still stuttered once every 10 minutes but it was much more playable
 
Jun 1, 2021
4
0
10
0
Page file turned off in windows?

Sound like the game is doing a garbage collection. I had a similar problem in KSP and had to get a mod to increase memory allocated to the game. It still stuttered once every 10 minutes but it was much more playable
I haven't messed with page file, isn't it best not to for stability reasons?

Could be a garbage collection yeah, it's just strange that it took this long to start happening. Best case scenario it's an issue on their end that's being worked on, but my hopes aren't high
 
Jun 1, 2021
13
3
15
0
I have had my page file turned off for the last 10 years but my systems have tended to have a lot of memory. With 16GB you should be fine unless you are doing something crazy like chia plotting or complex sims or FEA simulations.
 
Apr 27, 2021
3
0
10
0
Did you ever find a solution for this? I have the same problem (albeit with a different game) and it has been driving me nuts.

i tried turning off the page file as suggested but it did not rectify the issue for me. Curiously, I found when I pulled the ethernet cable out the issue stopped, so it’s related to something being online
 
Jun 1, 2021
4
0
10
0
Did you ever find a solution for this? I have the same problem (albeit with a different game) and it has been driving me nuts.

i tried turning off the page file as suggested but it did not rectify the issue for me. Curiously, I found when I pulled the ethernet cable out the issue stopped, so it’s related to something being online
Unfortunately I haven't, I tried disabling page file and it didn't help, so as a last ditch effort I wiped my entire PC and reinstalled Windows. Even with nothing but Steam and the game installed, the issue persisted, so at this point I'm just giving up and hoping that my problem will be solved in a patch, but I'm not getting my hopes up haha.

That's interesting that taking yourself offline fixed it for you, although the game I'm dealing with is online-only so I can't try that on my end. That makes me think it must be the game trying to refresh something, or a garbage collection taking place like the other user said, but I'm not sure how we might be able to work around something like that on our own.

I wish you the best of luck in fixing it though, and if you ever have more information or questions, feel free to reach out :)
 
Apr 27, 2021
3
0
10
0
Unfortunately I haven't, I tried disabling page file and it didn't help, so as a last ditch effort I wiped my entire PC and reinstalled Windows. Even with nothing but Steam and the game installed, the issue persisted, so at this point I'm just giving up and hoping that my problem will be solved in a patch, but I'm not getting my hopes up haha.

That's interesting that taking yourself offline fixed it for you, although the game I'm dealing with is online-only so I can't try that on my end. That makes me think it must be the game trying to refresh something, or a garbage collection taking place like the other user said, but I'm not sure how we might be able to work around something like that on our own.

I wish you the best of luck in fixing it though, and if you ever have more information or questions, feel free to reach out :)
It may be a bit too early to celebrate, I've only had a few mins to test before work - however I might have had a breakthrough! Is your antivirus AVG by any chance? Mine was, and when I ran Multimon, I could see avgToolsSvc.exe was showing activity every 30 seconds and aligned with the same time I was seeing stutters.

For the record, I identified a few other things showing the same pattern too - dasHost.exe (Windows), OVRServer_x64 (Oculus) and spoolsv.exe (Windows). I ruled-out the Oculus one by uninstalling it but the stutter persisted.

So I have removed AVG and chosen an alternate, restarted, tested and as far as I could tell - no stuttering! Going to do more "testing" (gaming) this weekend. Thankfully if AVG was the culprit, there was only a few weeks left on my subscription.
 
Jun 1, 2021
4
0
10
0
It may be a bit too early to celebrate, I've only had a few mins to test before work - however I might have had a breakthrough! Is your antivirus AVG by any chance? Mine was, and when I ran Multimon, I could see avgToolsSvc.exe was showing activity every 30 seconds and aligned with the same time I was seeing stutters.

For the record, I identified a few other things showing the same pattern too - dasHost.exe (Windows), OVRServer_x64 (Oculus) and spoolsv.exe (Windows). I ruled-out the Oculus one by uninstalling it but the stutter persisted.

So I have removed AVG and chosen an alternate, restarted, tested and as far as I could tell - no stuttering! Going to do more "testing" (gaming) this weekend. Thankfully if AVG was the culprit, there was only a few weeks left on my subscription.
I use Malwarebytes for my antivirus, but the problem persists for me whether I have it open or not (also tested the game without Malwarebytes on my system when I reinstalled Windows, and to no avail). But I'm glad you found a potential solution! Enjoy your game, and hopefully your reply saves some other AVG users the trouble haha!
 
Jun 13, 2021
1
0
10
0
There can be an issue related to the power supply not being sufficient for the computer, or maybe your pc is getting too old idk.
 

ASK THE COMMUNITY