Question Gigabyte GTX 1060 Windforce 6G fan is loud and not able to change speed ?

Sep 14, 2021
4
0
10
0
Hello, first I would like to say this is my first time posting on a forum and English is not my primary language so sorry if it not perfect.
I need help my graphic card fan always have been loud since like 3-4 years but now it really annoy me.

The problem is coming from the fan of my graphic card and I really dont know what to do with it. I constantly having only 1 fan spinning ( the one that is SO loud). When playing something that need more performance the second fan will start to spin too but I wont even hear the difference of noise since the main fan is so loud. I have try to change the speed of the fan with MSI afterburner, SpeedFan, AORUS ENGINE and in the BIOS but nothing seem to be able to reduce the speed of the fan. With MSI afterburner and SpeedFan my graphic card is not detected or like it show 0 with afterburner. In the BIOS Im able to change the speed of other fans like case fans or cpu fans but no my gpu fan. Aorus engine let me make my second fan of my graphic card spining by changing the mode( Active fan or Semi Passive) but still not let me change the speed of the loud one.

I have record 3 videos to try to show the problem

View: https://youtu.be/YBSW1xgIstk


View: https://youtu.be/H5CAylxPwBg


View: https://youtu.be/LAIKbnx5dCk


Is there anything I can try to do?


Gigabyte gtx1060 WINDFORCE 6G
B360 AORUS GAMING 3 WIFI-CF
Intel Core i5 8400
EVGA superNOVA 550G
Corsair Vengeance RGB Pro 16 gb 2x8
 
Hello, first I would like to say this is my first time posting on a forum and English is not my primary language so sorry if it not perfect.
I need help my graphic card fan always have been loud since like 3-4 years but now it really annoy me.

The problem is coming from the fan of my graphic card and I really dont know what to do with it. I constantly having only 1 fan spinning ( the one that is SO loud). When playing something that need more performance the second fan will start to spin too but I wont even hear the difference of noise since the main fan is so loud. I have try to change the speed of the fan with MSI afterburner, SpeedFan, AORUS ENGINE and in the BIOS but nothing seem to be able to reduce the speed of the fan. With MSI afterburner and SpeedFan my graphic card is not detected or like it show 0 with afterburner. In the BIOS Im able to change the speed of other fans like case fans or cpu fans but no my gpu fan. Aorus engine let me make my second fan of my graphic card spining by changing the mode( Active fan or Semi Passive) but still not let me change the speed of the loud one.

I have record 3 videos to try to show the problem

View: https://youtu.be/YBSW1xgIstk


View: https://youtu.be/H5CAylxPwBg


View: https://youtu.be/LAIKbnx5dCk


Is there anything I can try to do?


Gigabyte gtx1060 WINDFORCE 6G
B360 AORUS GAMING 3 WIFI-CF
Intel Core i5 8400
EVGA superNOVA 550G
Corsair Vengeance RGB Pro 16 gb 2x8
could you post a gpuz screenshot of your gpu?
 
Sep 14, 2021
4
0
10
0
could you post a gpuz screenshot of your gpu?
This is when the ''Active mode'' is actived on Aorus engine and the 2 fans spinning
View: https://imgur.com/a/Gels1xO




This is when the ''Semi mode'' is actived and only the loud fan spinning
View: https://imgur.com/a/M4TteAI




Im just not able to control the fan speed of the loud one at all
Im only able to change the fan speed of the second fan with the Active mode actived
 
Try these step by step:
  • Disconnect from internet and quit from any gpu related software
  • Uninstall gpu driver using DDU (clean and do not restart).
  • Download your gpu bios and use nvflash to re flash your gpu bios. NVFlash tutorial (click the word), after you flashed it, do not restart yet.
  • Uninstall all the processors on device manager (should be 6 on yours) like this and restart to bios:
  • Restart the pc to bios, and update to the latest bios(download, extract the files and copy it to flashdrive, plug it on top rear usb slot then reboot to bios and flash the bios). Then go to bios again after update and load default or optimized settings.

  • boot up to windows and install the latest Intel Chipset driver, reboot and connect to internet.

  • Install the latest nvidia driver.

    *do this all offline until reboot after installing chipset driver, also you may reboot to bios after all of this to set the XMP (and any previous settings you did), make sure your ram is on slot 2 and 4. Download needed files (highlighted word) before doing step 1.

  • And check windows update (and optional updates) if there is any. Also enable Hardware Accelerated Graphics Scheduling (available on the latest windows update and nvidia driver) in graphics settings like this and reboot:
Make sure the psu connected to the gpu is 1 pcie cable per 1 slot (use main cable, not the branches/split) like this:
 

ASK THE COMMUNITY