Question GPU clock drops to 300mhz every 5 seconds, after a while of gaming.

Jul 31, 2022
6
0
10
0
I have been having this problem with BD prochot lately, however my gpu and cpu temps are just fine. If i disable this option my GPU "dies" every 5sec.
I have tried everything: bios, drivers, power options, undervolting cpu and gpu.
My guess is either faulty battery or cable, does any one knows?

https://gpuz.techpowerup.com/22/08/14/cd7.png

Heres a graph of pc whens its bugging, then i activated bd protocal back.

https://gpuz.techpowerup.com/22/08/14/z5x.png






Lenovo y540

cpu: i7-9750hf
gpu: gtx 1650 laptop
 
Last edited:

Phaaze88

Titan
Ambassador
The pink/red bars in Perfcap Reason are thermal warnings...
I guess near the tail end of the graph is when you turned prochot back on?

What are the max values(gotta click the drop down arrow and select it)?
 
Jul 31, 2022
6
0
10
0
Thank you for the fast reply!

Here are the logs:
https://file.io/CeHSkp2ii6RE
U can see when i activate BD prochot there, i ativated and deactivated a few times to test it, i also unpluged and pluged back the laptop.
The temps dont go much higher than 75, wich i think are pretty standard.

Its also possible to see when the GPU "crashes" every 5seconds at 300mhz (around 17:36).


The cpu if i disable bd prochot it doesnt change the clock, however if i activate it drops to the lowest possible (8x0.78).

Also if my PC is on battery alone this will happen much faster. (plugged after a few minutes, unplugged almost instant).
 
Last edited:

Phaaze88

Titan
Ambassador
There's a faulty sensor, or another part of the gpu is overheating - one that isn't shown among Gpu-Z's sensors.
Dust out the laptop fans, and elevate the back end for better ventilation.

Battery mode is expected to perform worse. It's prioritizing battery life.
 

ASK THE COMMUNITY