GPU is stuck at 300 mhz core clock while gaming, is it dying?

DrSandwich

Reputable
Oct 17, 2015
251
0
4,810
16
I just got my MSI Armor 4GB 470 and for the first couple of weeks, it was fine. Recently, there have been issues. First, my GPU usage fluctuates like crazy (100% to 0%, rise and fall). Recently (about a week ago) the core clock will be stuck at 300mhz while the memory stays at around 1700 MHz. Also, just starting yesterday, my screen will go black for like half a second and come back. Is it a faulty GPU?

GPU-http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814137076
PSU-http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817438014 - EVGA 600B B1
CPU- i5 2400
ram- 8gb

Any help is appreciated, and ask if you need more information. I can also do some tests tomorrow if requested. Thank you!

EDIT: I also want to mention that when I load Rust (a game) it crashes along with my steam. IDK if this is caused by my GPU or not, just something I thought I should mention.

Another Update: Ran a Heaven benchmark, and it said my clock was at 2000 MHz? Which isn't what I have set in MSI Afterburner, but I did get actual good frames (45 to 60). So what is the problem where it goes to 300 MHz while gaming? I did also recently reinstall drivers (about two weeks ago).
 

dudio

Admirable
I would download DDU and the latest official drivers for the card and install them in that order. Also, if youre running any fan or overclock software for the GPU, uninstall it for now. See where that gets you
 

DrSandwich

Reputable
Oct 17, 2015
251
0
4,810
16


I just did reinstall drivers (used DDU to uninstall Nvidia drivers, then later on AMD drivers). I guess ill try that again. Will try what you said and see if that helps!
 

Similar threads


ASK THE COMMUNITY