• Now's your chance win big! Join our community and get entered to win a RTX 2060 GPU, plus more! Join here.

    Meet Stan Dmitriev of SurrogateTV on the Pi Cast TODAY! The show is live August 11th at 2:30 pm ET (7:30 PM BST). Watch live right here!

    Professional PC modder Mike Petereyns joins Scharon on the Tom's Hardware Show live on Thursday, August 13th at 3:00 pm ET (8:00 PM BST). Click here!

Question GPU only running in 4x according to GPU-z? Any advice? (SOLVED)

Status
Not open for further replies.

grebgonebad

Distinguished
Jun 15, 2012
1,009
16
19,465
68
Hi all!

Right, so out of curiosity I wanted to check if my GPU was running in 16x or not, and according to GPU-z it appears to only be running in 4x? Or am I missing something?

Relevant PC specs are as follows:

16gb Ram
AMD FX-8350
Asus Sabertooth 990FX R2.0
Asus ROG Strix GTX 1060 6gb

Not sure if it's just a glitch with GPU-z or there's something funky going on? Any help is appreciated.
 

grebgonebad

Distinguished
Jun 15, 2012
1,009
16
19,465
68
Just thought I'd make an update in case anyone else who has this issue comes across my thread.

I found out what the issue is and have successfully gotten my GPU to run in 16x. Basically I have 3 monitors, 2 of which are powered by a secondary GT710 GPU. It turns out I make a rookie mistake and inserted this GPU into PCIe slot 3, which limited the bandwidth of both GPU's in the system. I simply threw the GT710 into PCIe slot 4 and boom. 16x speeds on my 1060.

So in short, if anyone else is having trouble getting your card to run in 16x, check and see if you have enough available bandwidth in your PCIe lanes first. I.e. check that if you have any additional PCIe devices that either they do not saturate the PCIe lanes or that they're on separate lanes entirely. Your motherboard manual can come in handy for checking the latter. =)
 
Status
Not open for further replies.

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS