Gpu Usage Drops to 0% and Never Goes Above 30%

Feb 2, 2019
4
0
10
0
My GPU will rapidly go from `20% usage to 0% usage when playing games causing the frames to also drop to 0 and continue at above 30 frames every few seconds. My CPU functions at ~50% all of the time.
I've been told to bump up the games settings but that only made the GPU usage spike faster. I've also updated all my drivers and attempted to overclock my CPU which didn't seem to effect anything. My temp stays at ~!35 C

Specs:
Rosewill arc450 power supply
1 stick 8 gb memory 2400 MHz
gtx 1050
Ryzen 3 1200 Quad core
Windows 10

GPU temp and frequency after DDU clean and restart
https://imgur.com/a/rEPLA8r
 
Head to AMD support site, download and install the chipset drivers for your motherboard.
Download the latest Nvidia GPU drivers.
Download DDU and run it in save mode selecting Clean and Restart button.
Install the latest Nvidia GPU drivers.

Could you post all your components and your system temperatures while idle and gaming.
 
Feb 2, 2019
4
0
10
0


I have a Rosewill arc450 and I have the drivers up to date
 
Feb 2, 2019
4
0
10
0

I updated the screenshot in the original post which has the active temp and now that I have the drivers reinstalled the GPU spikes more rapidly. the idle temp is the same as the active temp
 
Adding to drivinfast247 post above, your system performance is been hinder by running memory in single channel, so try getting a 2x 4GB memory kit or a 2x 8GB memory kit.
You may end up with issues if you mix different memory modules.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS