Question Graphics card detected/not detected. Bad PCI/e connection?

Oct 16, 2019
2
1
15
0
Hi there,

When booting my pc the video card (gtx 1080) has started regularly not getting initialized correctly (if that's the right way to put it) and it's not showing video on my monitor on any of the video outputs.

Description
When I connect a video cable to a monitor, the monitor shows me that it's detected a source. The machine itself boots fine since I can log in via remote desktop. Device manager does say that it sees a GTX 1080 but there is an error code in the dialog (Error Code 43). When I check the video card with GPU-Z we can see that some things are not right (see images below). Note the detected memory size (0gb). In the Sensors tab there's only a few entries, normally there's about 15-20 items. But we see that the GPU clock is 0mhz, which is also not ok.
The thing is, if I shut down the computer, open the case and kind of jiggle the card in its PCI/e slot, chances are that it will initialize fine afterwards. Monitor shows video as intended and GPU-z shows all is fine.
I've removed the video card, cleaned its contacts with isopropyl alcohol and removed dust from the PCI/e slot with a can of compressed air. Didn't do much change really.

My question
Is my description an indication of video card faultage? Or is my motherboard (ie the PCI/e slot) to blame? Is this a software or a hardware/mechanical issue?
And of course: what do you wizards recommed I do to try and further isolate the true issue?






The hardware, fyi:
  • Motherboard: ASRock B450 Gaming itx/ac
  • Videocard: Gigabyte GTX 1080 (mITX version)
  • The rest:
    • CPU: AMD Ryzen 12-core
    • RAM: AEGIS 16gb ram
    • HD: Sandisk 128gb SSD Plus
 

Fix_that_Glitch

Commendable
Mar 31, 2019
2,050
160
1,690
73
Unfortunately with the small motherboards it is hard for them to support the heavy gpu's of today. I would recommend pulling the gpu and as you reinsert it jiggle it from side to side as you press it down in to the pcie slot with some good force. After it is seated I would go along the top of the gpu and press firmly as you go along the top in spots to make sure it is in place. You could also put the pc on it's side so the gpu is sitting flat in the motherboard. The only way to see if it is the card is to try your gpu in a friends pc. If it works its the slot. If it doesn't' then its the card. My guess is the pcie slot.
 
Reactions: bombarie
Jun 21, 2019
59
3
45
0
Unfortunately with the small motherboards it is hard for them to support the heavy gpu's of today. I would recommend pulling the gpu and as you reinsert it jiggle it from side to side as you press it down in to the pcie slot with some good force. After it is seated I would go along the top of the gpu and press firmly as you go along the top in spots to make sure it is in place. You could also put the pc on it's side so the gpu is sitting flat in the motherboard. The only way to see if it is the card is to try your gpu in a friends pc. If it works its the slot. If it doesn't' then its the card. My guess is the pcie slot.
Follow this steps in the that link:
https://www.lifewire.com/43-errors-explained-2619238
Before 4 years my friend have that problem and the same error code 43. You need to replace graphic card with new, so sorry.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS