Question GTX 1050TI (NOTEBOOK) FPS DROP, LOW GPU USAGE

Jan 7, 2020
8
0
10
0
I am using ASUS FX553VE, novadays i feel fps drops getting much worse. So i checked whit GPU Tweak II and in game my GPU usage drops %40. There could be bottleneck but it never happened before and i am not playing heavy system requesting games. Playing Battlefield 4, World of Tanks. I tried to change driver, bios and much thing. Windows mobility center is on High Performace, V-sync on/off. I tried everything what should i do?
i5 7300HQ
GTX 1050ti
8gb ddr4 2333mhz
1tb sshd

*Added fps status for Battlefield 4 and World of Tanks (all settings optimized via Geforce Experience)

https://drive.google.com/open?id=1lHOCdxzuf_jaXki1I6uGK2D4dYkqB0Hr


https://drive.google.com/open?id=1UNQ2Y3LuoYE7KvojlOmrl1tt-KlDNQzA

Last update with RTSS;
https://drive.google.com/open?id=1cElzWNGopyek6s5nVgsvBCXHkktAQlkE
Cpu is working on 0.8ghz.... That's the bottleneck issue

**ANOTHER EDIT: When i try to use integrated graphic card, cpu clock doesnt get low. Works on normal clock speed.

3D Mark Results:

https://drive.google.com/open?id=1QhkFxFRTxsUlDQfG-3Ee-5kkl9UvPHw5
 
Last edited:

Lutfij

Titan
Moderator
The latest BIOS version listed on their support site for your laptop, is 308. Which BIOS version are you on? Also, which version of Windows 10 are you on? You might also want to use DDU to uninstall your GPU drivers and then reinstall the latest drivers found off of Nvidia's support site, manually, in an elevated command, i.e Right click installer>Run as Administrator.
 
Jan 7, 2020
8
0
10
0
The latest BIOS version listed on their support site for your laptop, is 308. Which BIOS version are you on? Also, which version of Windows 10 are you on? You might also want to use DDU to uninstall your GPU drivers and then reinstall the latest drivers found off of Nvidia's support site, manually, in an elevated command, i.e Right click installer>Run as Administrator.
Bios version is done few times ago.
I tried DDU and drivers things nothing never changes. Thank's anyways :)
 
Last edited:

Phaaze88

Dignified
Herald
Flag #1:
Only the cpu's Igpu was being used. Now that I've seen this, this means that the 0.8ghz you've been seeing was the Igpu; that's the frequency it runs at.
Check device manager > Display Adapters. Is the 1050Ti shown at all?
If yes, you'll want to make the following change: https://gpu.userbenchmark.com/Faq/How-to-force-Optimus-or-Switchable-discrete-GPUs/97

Flag #2:
The single channel memory config.
You'll still have fps drops, but they won't be nearly as bad once the gpu is running the games again.
 
Jan 7, 2020
8
0
10
0
Flag #1:
Only the cpu's Igpu was being used. Now that I've seen this, this means that the 0.8ghz you've been seeing was the Igpu; that's the frequency it runs at.
Check device manager > Display Adapters. Is the 1050Ti shown at all?
If yes, you'll want to make the following change: https://gpu.userbenchmark.com/Faq/How-to-force-Optimus-or-Switchable-discrete-GPUs/97

Flag #2:
The single channel memory config.
You'll still have fps drops, but they won't be nearly as bad once the gpu is running the games again.
Done as you said, but in this benchmark it's seems okey.
Cpu locks itself few minutes later not instantly in other games.
https://www.userbenchmark.com/UserRun/23674428

After choosing Nvidia GPU for all 3d stuffs this happened and it was too hard to take it back:
https://drive.google.com/open?id=1HpKM3u1uY0sgI65NaasPCWEVvqH-RfDK
 
Last edited:

Phaaze88

Dignified
Herald
Done as you said, but in this benchmark it's seems okey.
Cpu locks itself few minutes later not instantly in other games.
https://www.userbenchmark.com/UserRun/23674428
Definitely an improvement. The 1050Ti is running at least.
Cpu frequency depends on how many cores/threads are active. See here: http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core i5 i5-7300HQ.html

After choosing Nvidia GPU for all 3d stuffs this happened and it was too hard to take it back:
https://drive.google.com/open?id=1HpKM3u1uY0sgI65NaasPCWEVvqH-RfDK
What were the cpu's temps during this? It looks like thermal throttling.
 
Jan 7, 2020
8
0
10
0
Definitely an improvement. The 1050Ti is running at least.
Cpu frequency depends on how many cores/threads are active. See here: http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core i5 i5-7300HQ.html


What were the cpu's temps during this? It looks like thermal throttling.
It's gaming on 85C steadily, when it was working normal it was 85C too. I don't know what's changed. In game 4 core active all of them 0.8Ghz, when i close it or stopping use Nvidia Gpu (it's should be reason) it works on 2.5-3.5Ghz perfectly. The issue goes on when Nvidia Gpu starts work on.
 

Phaaze88

Dignified
Herald
So you haven't really changed anything on your end, but the games themselves sometimes get updates, whether they're beneficial or not is another story...

-Scan the PC for malware with Adwcleaner: https://www.malwarebytes.com/adwcleaner/
-Run a Windows DISM and Sfc scan: https://support.microsoft.com/en-us/help/4026529/windows-10-using-system-file-checker
-Check the health of the storage drive with Crystal Disk Info: https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfoInstaller

Since you've already updated the drivers and bios - if the above doesn't change things, I'd be leaning towards game updates having changed things enough to where the single channel memory config is no longer sufficient.
 
Jan 7, 2020
8
0
10
0
Last update***
I shipped pc to service. They cleaned fan and changed thermal paste. Now everthing working properly. So it's mean 85C much for my cpu and it's a thermal issue. I bought cooler with huge fan. Everything seems okey now. Thanks for all replies.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS