Question HDD not showing up in Windows

Jun 2, 2020
13
0
10
0
Hello everyone. It's my pleasure to be inside this great community. Hope someone helps me !

I've recently purchased a WD 1To HDD, the HDD was detected by my computer running Windows 10, but right after creating a partition, the HDD got deleted from the Disk Utility.
So when looking close, the HDD is still showing but not detected, and whenever I restart my computer, the HDD has strange serial numbers in the BIOS (before, it was WD10EZEX and now, it's something like ems zi efo0 G Bsin...)

Any help would be appreciated ! Thank you !
 
Jun 2, 2020
13
0
10
0
Doesn't appear at all.

Check the cable.
What specific motherboard and other drives are in this system? Make/model/size, please.
I've tried two cables and all 4 SATA available ports, plus 2 SATA power cables, the HDD spins.

My computer : HP Z400 - Xeon W3680 - 24GB DDR3 - RTX 580
Other Drives : SATA #0 (primary one in blue) - Crucial BX500 240GB // SATA #5 Optical Drive (The one that comes with HP).

I did put the WD HDD in all #1, #2, #3 and #4 SATA slots without any change. The hard drive is working but not recognized.
 
Apr 28, 2020
44
3
45
1
As you already tried replacing the SATA cables, but it doesn't help. Now as suggested above, try connecting the drive to another system & check if that works.

You can also try connecting your drive as an external drive via a USB connector. By that way, it will run through a completely different execution path.
 
Jun 2, 2020
13
0
10
0
This probably indicates hardware failure.
The only problem is the HDD is a new one, I've run a full DD using Linux but right after, I keep getting a I/O Error Input Output, at least, the strange serial numbers are gone and I get in the BIOS my WD10EZEX.

Trying to install Windows 10 on that HDD get me the disk as unlocated disk, getting an error can't partition when I use the button new; in diskpart, I can clean the disk but I cannot use the create partition (CRC).
The disk in the first use was pointing at 0.1H in CrystalDiskInfo. So it's a new one
 
Jun 2, 2020
13
0
10
0
"New" does not preclude "faulty". DOA.
Yes, it happens. Thisis what warranty is for.
I've booted GParted (Parted Magic) and after running smartctl, I've got these informations :
smartctl 5.43 2012-06-30 r3573 [x86_64-linux-3.10.4-pmagic64] (local build)
Copyright (C) 2002-12 by Bruce Allen, http://smartmontools.sourceforge.net

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: WDC WD10EZEX-08WN4A0
Serial Number: WD-WCC6Y1HE55S4
LU WWN Device Id: 5 0014ee 20e5c3c2b
Firmware Version: 01.01A01
User Capacity: 1 000 204 886 016 bytes [1,00 TB]
Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: 8
ATA Standard is: ACS-3 (unknown minor revision code: 0x001f)
Local Time is: Wed Jun 3 14:52:51 2020 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

General SMART Values:
Offline data collection status: (0x80) Offline data collection activity
was never started.
Auto Offline Data Collection: Enabled.
Self-test execution status: ( 0) The previous self-test routine completed
without error or no self-test has ever
been run.
Total time to complete Offline
data collection: (11280) seconds.
Offline data collection
capabilities: (0x7b) SMART execute Offline immediate.
Auto Offline data collection on/off support.
Suspend Offline collection upon new
command.
Offline surface scan supported.
Self-test supported.
Conveyance Self-test supported.
Selective Self-test supported.
SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering
power-saving mode.
Supports SMART auto save timer.
Error logging capability: (0x01) Error logging supported.
General Purpose Logging supported.
Short self-test routine
recommended polling time: ( 2) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time: ( 117) minutes.
Conveyance self-test routine
recommended polling time: ( 5) minutes.
SCT capabilities: (0x3035) SCT Status supported.
SCT Feature Control supported.
SCT Data Table supported.

SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 100 253 051 Pre-fail Always - 0
3 Spin_Up_Time 0x0027 100 253 021 Pre-fail Always - 1
4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 1
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x002e 100 253 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 253 000 Old_age Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 253 000 Old_age Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 1
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
193 Load_Cycle_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
194 Temperature_Celsius 0x0022 110 110 000 Old_age Always - 33
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
198 Offline_Uncorrectable 0x0030 100 253 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 253 000 Old_age Always - 0
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 100 253 000 Old_age Offline - 0

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

SMART Self-test log structure revision number 1
No self-tests have been logged. [To run self-tests, use: smartctl -t]

SMART Selective self-test log data structure revision number 1
SPAN MIN_LBA MAX_LBA CURRENT_TEST_STATUS
1 0 0 Not_testing
2 0 0 Not_testing
3 0 0 Not_testing
4 0 0 Not_testing
5 0 0 Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.

Is there anything else I can do ?
 
Last edited:
Jun 2, 2020
13
0
10
0
I've managed to boot Parted Magic and use GParted (which is at the moment blocked in the retrieving data without giving me any access to any drive). I've done a DD (Disk Format with Zeros, with a format or the MBR / GPT partition table), and I've found that I can see the drive in CrystalDiskInfo. But still, it isn't detected in my Disk Management.
Also, the BIOS serial number of the HDD has changed, it has returned to it's primary state showing WD10EZEX

 
Jun 2, 2020
13
0
10
0
I've tried booting Hiren's BootCD to use the WDDIAG but the hard drive isn't recognized.

I've done a dd format in zeros, the format process is completed without errors, SMART doesn't give any error, but I can't access the HDD in GParted.

Any updates please ?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS

Latest posts