Internet is slower than it should be.

dantesdestroyer

Honorable
Jul 28, 2012
10
0
10,510
0
i have centurylink internet and were paying for 8 Mb. on our family computer downstairs, using the speed test from centruylink, were getting about 7.5 Mb. that's about right. BUT on my $2000 gaming rig, i'm getting 1.5 to 2 Mb and i have no idea why.

the internet goes to a router and then to the devices (2 computers, xbox360) i tried unplugging my cat 5e cable and putting in all the different slots on the router and still would get the same speed. the cable is only 35 foot, could that be why my internet is slow? i could really use some help because i dont know how to fix this.

Edit: okay i plugged the cable that goes to my computer into my laptop and got 7.5Mb. that means my computer is the issue. how do i fix this? i have all the windows updates and everything. only thing i can think of that i didnt update was the BIOS.
 

dantesdestroyer

Honorable
Jul 28, 2012
10
0
10,510
0



wow how in the world... i changed the speed of the nic from 100Mb full duplex to 10 Mb full duplex and now my speed is right. i dont know how that would chage anything but it worked. possibly its because it reset the connection. but thanks Emerald! and its windows 7 pro in case you were still curious.
 

dantesdestroyer

Honorable
Jul 28, 2012
10
0
10,510
0
okay i have this weird crap going on. every time i restart my computer, my speed goes back down to about 2 Mb. i can temporarily fix it by changing the speed up or down which resets the connection and it looks all right but it then says i'm not connected to home network or internet after a minute or two. i let windows run a diagnostic which connects me to the home network but not the internet and tells me to check the router.i press cancel and i run the diagnostic again which connects me to the internet but with problems. it says that "local area connection does not have a valid ip configeration(this is my home network)" and "the default gateway is not available"
at this point, my internet works but i play games with friends thus i have hamachi. my hamachi does not work... tells me there is some sort of error with the VPN status. i can fix this by going and stopping the hamachi tunneling service and starting it again and reloading hamachi.
at this point, everything is working. but my computer is a monster and is very fast and i want it to work right. this whole process must be done everytime i reboot which is a big pain in the butt. how do i fix it so that i don't have to do all this crap???
 

dantesdestroyer

Honorable
Jul 28, 2012
10
0
10,510
0
crap guys i thought this was solved but its not. anyway to unsolve this? well it was good for a bit but i realized that some pages were loading awfully slow. checked speed and it was about 2. the fixing process only requires resetting the network by changing the speed now and thats all. any idea how to fix this?
 

Similar threads


ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS