Question motherbard is turning on but not showing display

May 5, 2020
69
1
35
0
hey guys im using gigabyte x570 arous elite, r5 3600x, xpg 8gb ram, gtx 1660 super

when i turn the system on the fan and everything spin but no display, after i force stop the pc and start again, then i get the display
please help me fix it

thanks in advance
 

EridanusSV

Proper
Aug 16, 2020
245
35
120
4
Your display cable is connected to the GPU instead of the motherboard roght? Because that's what happened to me on my first build when I was 13. Lmao.
 

EridanusSV

Proper
Aug 16, 2020
245
35
120
4
No. Don't connect it to motherboard. It's useless -- your 3600X does not have an integrated GPU.

Try using another power cable for for your GPU though and see if that works.
 
May 5, 2020
69
1
35
0
hey guys.
my specs
xpg gaming 8gb 3000mhz ram
x570 arous elite motherboard
gigabyte b700h psu
gigabyte gtx 1660 super gaming oc
Ryzen 5 3600x

my computer fans are all spinning but no display
after i force stop the system and start it again like 2 times then i get display
please help me fix this
i have disconnected all the cabinet fans
remove the rgb connection
please help me sort this mess out guys
i have built this new custom pc
 

Mtop

Upstanding
Nov 21, 2019
411
40
290
30
If you leave it sit for a bit does display ever turn on?
Right click the desktop, is Nivida control panel there? (center of pop up window)
 

Mtop

Upstanding
Nov 21, 2019
411
40
290
30
I had same problem with my Nividia Game ready drivers.
I reinstalled drivers to non dch and havent had any problems other than it takes windows a minute sometimes to display in 4k.
I cant seem to find the link now for instructions.
Follow instructions for DDU (driver uninstaller) in safe mode then try installing the standard driver from here>>
https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us
see if it helps.
 
Aug 23, 2020
79
6
45
2
Buddy,
I've also faced this kinda problem in past. You don't need to panic.

I am sure,
Your ram is dead or dying. How many ram sticks you have? Just try to power on the system by putting single ram stick one by one in every boot in order to check which ram is not working.


Or,
Try to replace the mobo silver battery.

Or,
Maybe your VGA or HDMI cable is causing this issue.

Or,
Clean your ram gently with pencil eraser. Sometimes ram come in the contact with carbon.

Or,
This is last and final option,
Consult a computer repair shop.
 
May 5, 2020
69
1
35
0
I had same problem with my Nividia Game ready drivers.
I reinstalled drivers to non dch and havent had any problems other than it takes windows a minute sometimes to display in 4k.
I cant seem to find the link now for instructions.
Follow instructions for DDU (driver uninstaller) in safe mode then try installing the standard driver from here>>
https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us
see if it helps.
I'm already using the latest drivers automatically updated by the GeForce experience app
 
May 5, 2020
69
1
35
0
Buddy,
I've also faced this kinda problem in past. You don't need to panic.

I am sure,
Your ram is dead or dying. How many ram sticks you have? Just try to power on the system by putting single ram stick one by one in every boot in order to check which ram is not working.


Or,
Try to replace the mobo silver battery.

Or,
Maybe your VGA or HDMI cable is causing this issue.

Or,
Clean your ram gently with pencil eraser. Sometimes ram come in the contact with carbon.

Or,
This is last and final option,
Consult a computer repair shop.
I only have 1 ram stick, that too a new one.
And I don't it's the hdmi issue because it works for my laptop and other TV's
 
May 5, 2020
69
1
35
0
Hey guys . Just built a new pc. I'm not getting a display until I restart it few times. I don't now what the problem is. But I have observed someting.
When the pc starts the cpu fan spins on high speed and while I get the boot display it spins quietly.
But when I don't get a display it keeps spinning at high speed.
My specs
Gigabyte x570 aorus elite
Xpg 8gb 3000mhz ram
Amd ryzen 5 3600x
Gigabyte GTX 1660 super
Gigabyte p700d 700w psw
Please help me find a solution for this problem
 
May 5, 2020
69
1
35
0
i dont have other psu or gpu to test with. Some times i get display, like now. sometimes i dont get display.
but when i get a display the cpu goes to high speed and then quiet speed
but when i dont get display, the cpu fan first goes to high speed then normal speed.
 
May 5, 2020
69
1
35
0
There is a strange development, last time I have hibernated my pc, but the next time I turned it on, I didn't get any display, but when I restarted it 3 times, my work resumed where I left it.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS