[SOLVED] Motherboard light turns on but the power switch doesn’t turn on my P.C

Jan 4, 2021
5
0
20
1
my P.C would initially turn on, motherboard, fans, ram, and gpu... but the error code yellow light indicating “dram” wouldn’t allow my motherboard to boot.
I had previously solved this issue by properly connecting my 8-pin cpu and just wiggling it until it worked.
Eventually I just decided to get a new motherboard so I wouldn’t have to constantly deal with this issue any longer
(this was like 6 months ago)

Now... I decided to upgrade my cpu and cpu cooler from a 3900x to a 5950x and a z63 to a z73 and when I went to boot, it had the same issue. I initially began trouble-shooting it by putting my old cpu into my motherboard since it had previously worked.
But then... when I went to power on my system my motherboard light would turn on but nothing else would, when I tried to turn on the power switch.
I initially thought my cpu was the problem since I noticed a little too much thermalpaste around the edges including some on the pins.
I replaced it back with the 5950x and it had the same issue. It initially would turn everything on...but give me a “yellow light” error code.
Now it doesn’t even turn on besides the motherboard light being on.
-ive tried reenforcing the power cables, but nothing
-I’ve tried the screwdriver trick try to boot it on, but nothing
-I’ve tried powering on without the cpu installed, but that doesn’t even turn the motherboard light on. Everything completely stays off
It all previously turned on until I decided to clean some of the thermalpaste residue left on the am4 socket where the cpu goes

motherboard: strix x570-e gaming

I’m starting to believe that I may somehow fried the motherboard...?
 
Jan 4, 2021
5
0
20
1
Have you installed the bios update? The new Ryzen CPU only supported from bios version 26xx and newer (as far as i have it right in my mind). You can flash the bios without a cpu installed. Worls smooth. Have done it a few days ago for my 5900x
yeah, i fixed it.
The yellow light was related to my bios not being updated so my 5950x wouldn’t allow me to boot.

the P.C didn’t turn on when I installed the 3900x or my 5950x because my motherboard was short-circuited so I had to remove it from my case, removed a screw that was somehow stuck in the motherboards heat sink , used the screwdriver trick and...ta-daa.
Installed it back in my case and good as new
 

Lutfij

Titan
Moderator
Welcome to the forums, newcomer!

A PC is comprised of multiple parts, not just the motherboard. Please include your system's specs like so:
CPU:
Motherboard:
Ram:
SSD/HDD:
GPU:
PSU:
Case:
OS:

You can't power up the system without a CPU installed. Residue where the PU socket is? Mind sharing a picture of the socket, where the past went? You might need another board if you got thermal paste into the socket.
 
Jan 4, 2021
5
0
20
1
CPU: Ryzen 5950x
Motherboard: asus rog strix x570-e
Ram: teamgroup t-force nighthawk RGB 4000mhz
SSD: 2-TB Samsung evo plus NvMe
GPU: evga ultra XC GeForce rtx 2080 super
PSU: Corsair Rm850x
 
Jan 16, 2021
3
0
10
0
Have you installed the bios update? The new Ryzen CPU only supported from bios version 26xx and newer (as far as i have it right in my mind). You can flash the bios without a cpu installed. Worls smooth. Have done it a few days ago for my 5900x
 
Jan 4, 2021
5
0
20
1
Have you installed the bios update? The new Ryzen CPU only supported from bios version 26xx and newer (as far as i have it right in my mind). You can flash the bios without a cpu installed. Worls smooth. Have done it a few days ago for my 5900x
yeah, i fixed it.
The yellow light was related to my bios not being updated so my 5950x wouldn’t allow me to boot.

the P.C didn’t turn on when I installed the 3900x or my 5950x because my motherboard was short-circuited so I had to remove it from my case, removed a screw that was somehow stuck in the motherboards heat sink , used the screwdriver trick and...ta-daa.
Installed it back in my case and good as new
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS