Question My gpu gpu is downclocking but it's not overheating.It also draws all power it can get

tomekzakoscielny1

Commendable
Sep 13, 2017
5
0
1,510
0
My gpu is rx 480 8gb from powercolor (red devil edition). It's base clock is 1330mhz and it's been working well for this whole time but now something strange happens.
I've noticed (using msi afterburn) that my gpu on " stock" lowered itself from 1330 to 1279mhz by default,and max power draw is now 110W (before it was drawing around 135w max)
It was strange but I set it back to how it was and it was ok.
Today I've been playing game called observation and I notcied that I had 52 fps and gpu usage was around 72% (temp 68 so it wasn't overheating and downclocking) but power draw was at max (135w) and clock was around 1200mhz.During my playthrough I experienced blackscreens. Anyone has idea how to fix this isssue?
Edit: I've ran stress test on furmark,same situation as in game:
View: https://imgur.com/a/NKeXRZz


one of the screenshots is with msi afterburner overlay displaying power usage
 
Last edited:

Tioym

Prominent
Apr 5, 2020
320
63
540
57
Go into radeon settings and then go into Tuning and go from Automatic -> Manual on the GPU tuning/clock speeds.
There will be 7 States each having their own clock speeds. Sometimes the (Max) is set to a bit lower than the State right before Max. Just take a screemshot and show me if you don't understand it.

I'd screenshot it myself for you but I've RMA'd my PSU so my PC isn't gonna turn on till I get it back.
 

tomekzakoscielny1

Commendable
Sep 13, 2017
5
0
1,510
0
Go into radeon settings and then go into Tuning and go from Automatic -> Manual on the GPU tuning/clock speeds.
There will be 7 States each having their own clock speeds. Sometimes the (Max) is set to a bit lower than the State right before Max. Just take a screemshot and show me if you don't understand it.

I'd screenshot it myself for you but I've RMA'd my PSU so my PC isn't gonna turn on till I get it back.
It was manual before and states seem to be alright. I'll provide ss for better context. Don't mind the temp it's under stress test rn
View: https://imgur.com/a/d9lSd3k
 

Tioym

Prominent
Apr 5, 2020
320
63
540
57
It was manual before and states seem to be alright. I'll provide ss for better context. Don't mind the temp it's under stress test rn
View: https://imgur.com/a/d9lSd3k
yeah that is weird, welp I have no idea what's wrong.
I heard there were issues with the latest driver updates, honestly I'm still using 20.4.2 and the performance is perfectly fine. AMD also recommends them over the newest ones when you install drivers since those drivers were the most stable as of yet. If you're outdated or completely up to date I recommend trying out 20.4.2 drivers instead of your current ones. Also do make sure you do a clean install/use DisplayDriverUninstaller before you do this.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS