Question My new build pc is black screened for a long time after pressing power button ?

jimbov2100

Distinguished
Apr 6, 2014
42
0
18,530
0
Hi,

I have recently built for the first time a gaming pc.
- MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI ATX Motherboard
-32GB (2x16GB) Corsair DDR5 Vengeance
-AMD Ryzen 7 7700X 8-Core/16-Thread Processor
  • Gtx 1080 (waiting for new amd cards to come out)
  • 2tb WD m.2 nvme gen4 sn850x
  • running latest Windows 11 update.
I am only noticing this because my old gaming pc which had a standard ssd booted almost instantly.

It seems as if when I press the power button the screen doesn't find the signal for 5 to 10 seconds. I'm guessing this may be a bios setting but as this is my first own built pc there may be something I'm missing.

Any help will be massively appreciated.

Thanks 😊
 

jimbov2100

Distinguished
Apr 6, 2014
42
0
18,530
0
That's work!! I don't know if I need to post a new thread but now in high tense games my games are crashing after heavy loads even though it could run on my old pc on the same settings.


Windows Error report:
1)


Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\WindowsApps\A278AB0D.DisneyDreamlightValley_1.1.30002.0_x64__h6adky7gbf63m\ddv.exe

Problem signature
Problem Event Name: MoAppCrash
Package Full Name: A278AB0D.DisneyDreamlightValley_1.1.30002.0_x64__h6adky7gbf63m
Application Name: praid:Game
Application Version: 2020.3.36.63851
Application Timestamp: 62a878b2
Fault Module Name: UnityPlayer.dll
Fault Module Version: 2020.3.36.63851
Fault Module Timestamp: 62a879ce
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 0000000000741df6
OS Version: 10.0.22621.2.0.0.256.48
Locale ID: 2057
Additional Information 1: 372d
Additional Information 2: 372da45f6e4c97998c8ef25e0fefaf58
Additional Information 3: 55d2
Additional Information 4: 55d2ac02de4092dc1acfd1648a1a70d2

Extra information about the problem
Bucket ID: 90c4a45c92fae1344b1dc0ffe046eaec (1953930018560600812)



2)
Description
A problem with your hardware caused Windows to stop working correctly.

Problem signature
Problem Event Name: LiveKernelEvent
Code: 141
Parameter 1: ffffd189179c0010
Parameter 2: fffff8055c190e60
Parameter 3: 0
Parameter 4: 374c
OS version: 10_0_22621
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
OS Version: 10.0.22621.2.0.0.256.48
Locale ID: 2057
 
Last edited:
Have you updated or using latest gpu driver for your gpu? Have you checked to make sure you have the latest bios installed for your new motherboard? Bios have been updated quite a bit due to introduction of DDR5. If there is a bios update, then I would install that and then try xmp again.
 

ASK THE COMMUNITY