Question New 3080ti showing artifacts sometimes

Drimmy

Distinguished
May 20, 2009
13
1
18,515
0
This is on a new EVGA 3080ti, i7 12700k, aorus z690 elite ax, corsair ddr5, seagate 1000w psu and windows 11 with no overclocking. All of the drivers are up to date as well. I'm seeing crashing in certain games, preceded by black boxes and/or textures. In Total War Warhammer 3, the game (usually) runs fine until I alt tab, both in windowed and fullscreen, and then it has black squares and the game crashes shortly after. In Total War 3 Kingdoms, the game seems to run fine unless I turn it to windowed mode, and then it will bug out with black textures and usually crash the game too.

Nvidia overlay on/off doesn't help the alt tab crashing nor does turning off steam overlay. Other games it runs fine for hours with no issues, like Dragon Quest 11 or Space Engine which I can freely alt tab in and out. I've run 3dmark dx12 multiple times and furmark, as well as a ram test with no errors. Temperatures appear to be fine as well when running games. I even tried reverting back to the original, non windows 11 alt-tab settings via regedit but no fix there. I'm guessing it's a software issue, but I'm not really sure what's causing it.

Here's an example of the buggy textures before crash.
 

Drimmy

Distinguished
May 20, 2009
13
1
18,515
0
Not gonna lie that seems like a glitch in the game.

Those banners wouldn't show up in the black "artifacts" if it were an issue with the card.
That's a good point. And considering how I'm having similar errors in two games on the same engine, you're probably right. I guess the best I can do is wait for patches or drivers. Maybe I'll try an old driver for the GPU too.

Edit: I undervoted to 1950 @ 925 mV and it seems to have fixed my issues.
 
Last edited:
Reactions: spentshells

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS