Question New Build Constantly Reboots Back to Windows Login

Feb 13, 2021
6
0
10
0
CPU: AMD Ryzen 5 3600, utilizing stock CPU cooler
MOBO: MSI B550M PRO-VDH WiFi ProSeries
RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
SSD: Western Digital 1TB WD Blue SN550
GPU: MSI Gaming Radeon RX 5600 XT
PSU: CORSAIR TXM Series, TX550M, 550 Watt, 80+ Gold Certified, Semi Modular
Monitor: LG 27GL83A-B 27 Inch Ultragear QHD IPS 1ms NVIDIA G-SYNC
Case: Corsair 275R Airflow Tempered Glass Mid-Tower. Came with x3 120mm fans.

After much issues with Windows 10 media rebooting, failing Windows account creation multiple times... I guess after taking it apart and putting it back together a few dozen times between two people I finally got Windows 10 Pro successfully installed.

I was able to update Windows, update MOBO and GPU drivers but I still get random reboots.vI can't pinpoint when it reboots but just examples:
  • A minute into a YouTube video
  • During about 50 downloads of Rainbow 6 Siege. But what is interesting I actually got it to download and launch but reboots after a few minutes of play.
  • A few minutes into basic Internet browsing.
What I've tried:
  • I've ran Windows Memory Diagnostics and RAM checks out and they are also in the correct slots.
  • Reseated CPU.
  • Ensure XMP enabled.
  • I thought maybe I needed I needed a 650w PSU so I hooked up a CORSAIR RM650x but I receive "VGA EZ Bug LED" on motherboard, no display... so I hooked the original 550w PSU I had and it works fine minus the constant reboots which is where I am now. My buddy tried the 650w PSU on his PC and he had no issues.
I'm thinking there's maybe a certain setting in the BIOS I should enable/disable? Maybe my MOBO is bugging out? This is my first build and I have no idea where to turn next. Any help or suggestions is appreciated.
 
Last edited:
Feb 13, 2021
6
0
10
0
I would try manually setting the PCI-E bus to PCI-E 2 or 3 and see if it is stable...I know the RX 5600xt supports PCI-E 4 but on the cheaper boards people have been having issues with it.
Would you recommend adjusting Chipset Gen and/or PCIe Lane Configurations as well?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS