New build PC continues to restart

rgill3130

Honorable
Jul 12, 2013
2
0
10,510
0
New build, have done 50 boxes as an instructor but none in a few years. Here is my parts list. I only have one stick of 8 gb ram is this the possible problem. All parts from New Egg.
Parts list for computer.

SAPPHIRE 100354XTL Radeon HD 7870 XT w/Boost 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 CrossFireX Support Video Card

Intel Core i5-4570 Haswell 3.2GHz LGA 1150 84W Quad-Core Desktop Processor Intel HD Graphics BX80646I54570

PC Power & Cooling Silencer Mk III Series 850W Modular Power Supply

GIGABYTE GA-Z87X-D3H LGA 1150 Intel Z87 HDMI SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard

SAMSUNG 840 Pro Series MZ-7PD128BW 2.5" 128GB SATA III MLC Internal Solid State Drive (SSD)

LG Black 14X BD-R 2X BD-RE 16X DVD+R 5X DVD-RAM 12X BD-ROM 4MB Cache SATA BDXL Blu-ray Burner, Bare Drive, 3D Play Back (WH14NS40) - OEM - OEM

Crucial Ballistix Sport 8GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800) Desktop Memory Model BLS8G3D1609DS1S00
 
May I ask why you bought just one stick of DDR3 memory at 8gb
I mean the board would only run in single channel memory mode.

If you have a Radeon 7870 card make sure you go into the bios and turn the on board intel graphics chip off and set the primary diplay device to Pci-e slot.
Check that the memory timings are also correctly picked up by the bios and that the voltage is right.

Make sure you have connected the 8 pin 12v cpu feed to the board and the Atx power block is seated right. And that you have the Pci-e 12v power connected to the Ati 7870 card.

The problem could be the memory stick it`s self, or could be a fact the board does not run in in single channel memory mode.

Other than that it may be a driver causing the problem.
 

rgill3130

Honorable
Jul 12, 2013
2
0
10,510
0


Restarts over and over.
Have just received the second stick of 8 gb ram.
Starts up and then shuts down after 15 seconds and continues the cycling.
I have tried only having the mobo, cpu and ram on.
Next is to try another PSU and stock fan to replace the spiffy new fan.
Any other thoughts?
OK. Bread board down to CPU and Mobo with the same symptoms with a different PSU
(Antec 650W) from an older box. Which is more likely before I start looking for RMAs from New Egg?
Thanks as always to the collective.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS