Question New build stuck at motherboard screen ?

Sep 15, 2021
10
0
10
0
Hello
Hi guys
Just bought an used RX 580 4gb as i had already all the other parts like 1 year ago
I built everything in a new case and was testing the system.. once i switch it on .. it sticks at the motherboard screen.. DRAM and BOOT light are staying lit .. i changed the ram stick and tried a 2400mhz 4 gb stick memory and same issue.. removed the battery for 10 min to reset CMOS and return it back in and same issue
I also noted that when its stuck at motherboard screen when i try to restart the pc using keyboard ( control + alt + delete) nothing happens !!!
Please any suggestions!! Is it a motherboard issue or gpu ??

system components:

Mobo: asus rog b550f gaming
Cpu: ryzen 5600x ( also new part)
Gpu: RX 580
Ram: corsair vengeance rgb pro 3600mhz 2x8gb
Psu: corsair hx850
Storage: m.2 1 tb

any help will be appreciated
 
Hello
Hi guys
Just bought an used RX 580 4gb as i had already all the other parts like 1 year ago
I built everything in a new case and was testing the system.. once i switch it on .. it stucks at the motherboard screen.. DRAM and BOOT light are staying lit .. i changed the ram stick and tried a 2400mhz 4 gb stick memory and same issue.. removed the battery for 10 min to reset CMOS and return it back in and same issue
I also noted that when its stuck at motherboard screen when i try to restart the pc using keyboard ( control + alt + delete) nothing happens !!!
Please any suggestions!! Is it a motherboard issue or gpu ??

system components:

Mobo: asus rog b550f gaming
Cpu: ryzen 5600x ( also new part)
Gpu: RX 580
Ram: corsair vengeance rgb pro 3600mhz 2x8gb
Psu: corsair hx850
Storage: m.2 1 tb

any help will be appreciated
Are the ram on slot 2 and 4? could you enter bios?
 
Sep 15, 2021
10
0
10
0
Are the ram on slot 2 and 4? could you enter bios?
Yes, they are on slot 2 and 4 and i cant enter bios .. whatever i press even delete or F2 doesn’t take me to bois .. its more like freezing screen.. also when i tried 1 stick of memory i put it in slot 2 as the manual says
 

kurdtnz

Respectable
Feb 24, 2020
1,388
214
1,890
64
When you say you had the other parts for a year, was the system running before with a different GPU? Or did you buy the other parts and had them stored for a year before you got the GPU and then assembled it all?
 

kurdtnz

Respectable
Feb 24, 2020
1,388
214
1,890
64
Sorry, just re-read the post. with the 5600X, your motherboard needs a BIOS update to run the cpu, you need at least version 1004. Thankfully your board has BIOS Flashback so it should be easier to flash it. If you've never updated a BIOS before, read up/watch some videos to familiarise yourself with it all and make sure you read the instructions on your motherboards support page, ie, ''Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (RSB550FG.CAP) using BIOSRenamer"
 
Reactions: rickypicky5
Sep 15, 2021
10
0
10
0
Sorry, just re-read the post. with the 5600X, your motherboard needs a BIOS update to run the cpu, you need at least version 1004. Thankfully your board has BIOS Flashback so it should be easier to flash it. If you've never updated a BIOS before, read up/watch some videos to familiarise yourself with it all and make sure you read the instructions on your motherboards support page, ie, ''Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (RSB550FG.CAP) using BIOSRenamer"
Ok, I’ll try to update the BIOS, but you know what ? When i was trying to get in into BIOS I actually did 2 times .. i was able to go into BIOS check all components.. it was showing the processor 5600X with normal temperature, also the m.2 of 1 tb and the 2 sticks of ram 8gb each .. i did a restore factory settings …save and exit .. then same issue.. freezing at motherboard screen and couldn’t get into BIOS again .. after trying so many times it let me go into bios again then same issue ..
 
Sep 15, 2021
10
0
10
0
Update:
I tried once more to get it work and now it freezes as usual at motherboard screen but above the motherboard logo there is a message says : memory pmu training error at socket 0 channel 0 dimm 1
 
Update:
I tried once more to get it work and now it freezes as usual at motherboard screen but above the motherboard logo there is a message says : memory pmu training error at socket 0 channel 0 dimm 1
you could now try to reset bios (unplug psu from power plug, take off mobo battery, and press power button 10 secs) and use 1 stick on slot 2 or 4.
 
Sep 15, 2021
10
0
10
0
you could now try to reset bios (unplug psu from power plug, take off mobo battery, and press power button 10 secs) and use 1 stick on slot 2 or 4.
I already tried this .. no way … the DRAM light is lit, tried a new stick of ram just bought it to try as I thought my ram sticks are dead but same issue.. could be the ram slot in the motherboard??? I mean the problem comes from the motherboard???
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS