[SOLVED] New sound card only has drivers available, no audio utilities ?

jalliboy

Distinguished
Apr 16, 2014
21
0
18,510
0
HEY

This is a question about a ASUS D2X Xonar soundcard which i just recently installed in my PC.
I downloaded the drivers, and everything is fine so far, but there are just drivers and nothing else. no utilities or anything similar ?

That is kind of irrating because i want to configure the sound to my liking.
Is there anyone here that can give me a little hand ? ( yes i have browsed asuses homepage without any luck except for drivers)

thanks in advance :)
 
HEY

This is a question about a ASUS D2X xonoar soundcard which i just recently installed in my PC.
I downloaded the drivers, and everything is fine so far.
This is where my problem comes in!!
There are just drivers and nothing else. no utilities or anything similar!
That is kind of irrating because i want to configure the sound to my liking.
Is there anyone here that can give me a little hand ? ( yes i have browsed asuses homepage without any luck except for drivers)

thanks in advance :)
Should be able to adjust some things thru driver's properties.
 

jalliboy

Distinguished
Apr 16, 2014
21
0
18,510
0
Should be able to adjust some things thru driver's properties.
no there is not!!
like i said, it only installed the drivers and nothing else ! there also was no other options .. i have been googlin like crazy, but i can`t find anything .
there also are no uitlities or " tools" that can be downloaded for the card , so i am pretty annoyed XD

i better keep on looking!
thanks tho :) appriciate the quick replay :)
 

jalliboy

Distinguished
Apr 16, 2014
21
0
18,510
0
thank you :) gonna try that now !


i just tried, but to no luck.. now it just says that there is no device found, But when i hook my logitech speakers up to the card, i at least get stereo sound!
the card works, but it is the utility i am after!

if you need anything else, here are my pc specs:
asus rampage extreme v
MSI rtx 2080 oc duke
intel i7 5820k 3.3 ghz
16 gb hyperX fury 2666 mhz ram
coolermaster silent hybrid pro 1300watt PSU
windows 10 x64
 
i just tried, but to no luck.. now it just says that there is no device found, But when i hook my logitech speakers up to the card, i at least get stereo sound!
the card works, but it is the utility i am after!

if you need anything else, here are my pc specs:
asus rampage extreme v
MSI rtx 2080 oc duke
intel i7 5820k 3.3 ghz
16 gb hyperX fury 2666 mhz ram
coolermaster silent hybrid pro 1300watt PSU
windows 10 x64
The only other thing I can think of is see if there's a utility in the Microsoft Store since a lot of driver utilities are being shuffled there. If not, then you're pretty much out of luck. ASUS seems to have stopped caring about the card a long time ago.
 

jalliboy

Distinguished
Apr 16, 2014
21
0
18,510
0
The only other thing I can think of is see if there's a utility in the Microsoft Store since a lot of driver utilities are being shuffled there. If not, then you're pretty much out of luck. ASUS seems to have stopped caring about the card a long time ago.
thanks! i will try that as my last option!
I am not a lucky person, so i guess that i will be <Mod Edit> out of luck!
 
i just tried, but to no luck.. now it just says that there is no device found, But when i hook my logitech speakers up to the card, i at least get stereo sound!
the card works, but it is the utility i am after!

if you need anything else, here are my pc specs:
asus rampage extreme v
MSI rtx 2080 oc duke
intel i7 5820k 3.3 ghz
16 gb hyperX fury 2666 mhz ram
coolermaster silent hybrid pro 1300watt PSU
windows 10 x64
This was a known issue with the D2X series (and the DX series as a whole); I forget what the fix was though. If the card has a 4-pin connection make sure it's installed correctly.

I would recommend trying the Unified Xonar Drivers; they fix a bunch of issues with the official since they track the latest C-Media driver releases; can't imagine the Xonar drivers are staying up to date these days.
 

ASK THE COMMUNITY