Build Advice New system keeps restarting when launching programs / running VM on hyper-v

sesbetr72

Distinguished
Nov 22, 2012
99
0
18,680
0
PCPartPicker Part List

CPU: AMD Ryzen 9 5950X 3.4 GHz 16-Core Processor
CPU Cooler: be quiet! Dark Rock Pro 4 50.5 CFM CPU Cooler ($89.90 @ Amazon)
Motherboard: Gigabyte X570 AORUS ELITE ATX AM4 Motherboard ($199.99 @ Newegg)
Memory: Corsair Vengeance LPX 64 GB (2 x 32 GB) DDR4-3600 CL18 Memory ($289.99 @ Amazon)
Storage: Samsung 970 Evo 1 TB M.2-2280 NVME Solid State Drive ($129.99 @ Amazon)
Video Card: MSI GeForce RTX 3070 8 GB GAMING X TRIO Video Card ($1029.99 @ Amazon)
Case: Fractal Design Meshify C ATX Mid Tower Case ($88.98 @ Newegg)
Power Supply: EVGA SuperNOVA GA 750 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply ($128.38 @ Amazon)
Total: $1957.22
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2020-12-14 16:45 EST-0500


Describe your problem. List any error messages and symptoms. Be descriptive.
PC restarts when extracting a zip file / opening a file that was just downloaded / or after downloading Windows 10 on VM. Doesn't happen with every file, but it is quite often. No BSOD, just a quick restart. Sometimes my screen goes blank and my usb devices turn off but the fans are still running in the case with the GPU lights are still on, same with the USB ports. After restart occurs, the problem happens a few more times before it becomes "stable". Event viewer has a critical error event 41 for kernel-power "The system has rebooted without cleanly shutting down first."
List anything you've done in attempt to diagnose or fix the problem.
  • Reinstalled Windows 10 multiple times
  • Ran Prime95 - Crashed after 7 hours
  • Ran Memtest86 with 4/4 passes no errors twice
  • Reseated everything in my case
  • Monitored temps - around 30-35c idle and stays around 60-65 when stressing with Prime95
  • Tried A1 B1 and A2 B2 ram slots
  • Tested each RAM stick individually
  • Tried enabling / disabling XMP
  • Tried disabling XHCI Hand-off
  • Installed latest drivers for BIOS / GPU / Chipset / Audio
Post relevant photos of build/parts here.
Replace this text with your answer.
Provide any additional details you wish below.
Would like to know what else I could try or if one of my parts is causing the issue.
 

ASK THE COMMUNITY