Question Newly installed 2060 SUPER from ZOTAC experiencing erratic usage with simple applications

May 31, 2020
4
0
10
0
It's just as the title says. To preface this post, yes, I've already tried DDU to cleanly reinstall drivers. I did this before and after cleanly reinstalling Windows, even. And it was still to no avail. It leads me to believe that it is likely a hardware issue.

My GPU usage fluctuates from 7% to upwards of 40% on applications like DWM and NVIDIA Container (because of shadowplay). In comparison my previous GTX 1060 3GB had a consistent 15-20% only with all of this combined.

On top of this, my GPU's clocks seem to be fluctuating a lot, going from 810 MHz to 5001 MHz for the Memory clock, and 300 to 1500 MHz on the Core clock. Frame rates seem fine in demanding games, but I feel like they can be better especially with this underlying problem. I get a score of 19434 on 3DMark's Fire Strike benchmark. See here: https://www.3dmark.com/3dm/47236667

I should also mention that I am using a PSU from a prebuilt, which is shoddy in itself. It's a 600w not even white certified PSU, which could be the problem. Thankfully, I have a new one on the way, so I'll be able to confirm it then.

I'm requesting insight to see whether or not this is normal, if there are any solutions, and whether or not I should RMA to get a different one. Seeing the usage spike like this is worrying.

Link to Task Manager screenshot: https://ibb.co/Qv20cmf

Link to HWMonitor screenshot: https://ibb.co/GFr0pYY

Core Clock graph: https://ibb.co/1MCm1fW

Memory Clock graph: https://ibb.co/5r5jWsJ
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS