May 17, 2021
4
1
15
0
Hello.

I have recently completed a clean install of Windows. I have a monitor with speakers (ASUS VG27AQ) and since doing a clean install, sound does not work via DisplayPort, but does work via HDMI.

I have done a lot of the normal checks like sound level, setting the device as default, uninstalling and re-installing sound drivers etc. with no luck.

Any help appreciated!

SYSTEM SPECS:
MBO - GIGABYTE GA-AB350M-HD3
CPU - AMD Ryzen 5 2600
GPU - Radeon RX 580
OS - BUILD: 19042.985 - WINDOWS 10 PRO; ALL DRIVERS ARE UP TO DATE.
 
May 17, 2021
4
1
15
0
I had a similar issue with an RX 580 and hdmi. I had to install an older driver to get the card to output audio.
Do you remember what driver you installed?



And the monitor did work with DP before - correct?

Are you able to try another known working DP cable?
Correct. The sound still works through HDMI. And the DisplayPort cable works perfectly fine for video, just no audio.
 

Ralston18

Titan
Moderator
Digital audio....

For example:

https://www.nvidia.com/content/Control-Panel-Help/vLatest/en-us/mergedProjects/nvdsp/To_set_up_digital_audio_on_your_graphics_card.htm#:~:text=DisplayPort display connected to a,in the Windows Sound panel.

https://www.cablematters.com/blog/DisplayPort/does-displayport-carry-audio

You can easily google for additional information. Just include applicable hardware make/model information in your search criteria.

Hopefully all that is needed is to identify the applicable connections and configurations.
 

ASK THE COMMUNITY