Question Nvidia 980 4gb fan issue

Sep 25, 2021
6
1
15
0
My gtx 980 i bought has been fine since I bought it ,no issues. Then yesterday it just stopped working, didnt touch or remove the gpu what so ever for it to get damaged. I took it out and looked at fans and lubed them up and still does not spin. With msi afterburner if i overload fan speed to 100 it kicks on and stays on, other then that it does not work. I am frustrated please help. (also does not turn on under load or stress tests.
This is my gpu https://c1.neweggimages.com/ProductImageCompressAll1280/14-121-992-Z01.jpg
 
My gtx 980 i bought has been fine since I bought it ,no issues. Then yesterday it just stopped working, didnt touch or remove the gpu what so ever for it to get damaged. I took it out and looked at fans and lubed them up and still does not spin. With msi afterburner if i overload fan speed to 100 it kicks on and stays on, other then that it does not work. I am frustrated please help. (also does not turn on under load or stress tests.
This is my gpu https://c1.neweggimages.com/ProductImageCompressAll1280/14-121-992-Z01.jpg
could you provide the pc full specs, also a gpuz screenshot of your gpu?
 
Sep 25, 2021
6
1
15
0
I will try this but I am already on the latest driver for my gpu through geforce experience.
I have tried ddu, and disconnecting and going into safe mode to uninstall drivers. I now have a clean install of the latest Nvidia drivers and still the fan is not spinning on lower speeds with the other gpu fan.
 
Sep 25, 2021
6
1
15
0
so this happens after you lubed the fans?
This has been happening before i lubed the fans. I saw it wasn't spinning and having issues starting to spin so i removed frame and screws to lube the fans. It does not spin unless i overload fan speed to about 85-90% through MSI afterburner. Randomly kicks on when gaming too.
 

dan1991Ro

Commendable
Oct 1, 2019
33
3
1,535
0
Case fan mod/ghetto mod/ziptie gpu mod.
Look for it, if you cant find a replacement for the gpu fan.
Connect them to the motherboard and then use FanControl(download from Github) to control the curve.
Should improve the temp as well.
 
Sep 25, 2021
4
1
15
0
Had almost the same problem today with my Gigabyte GeForce GTX 1050 OC WindForce (2x fans). After running a program (which was not a virus lmao) the left GPU fan started spinning at max speed (1500rpm) and the right one was struggling to spin. Aorus Engine didn't do anything. Then I noticed a weird smell from the fan and immediately shut it down. After cleaning the pcb + fans the problem still remained. Then I decided to remove Aorus engine and just wait. After a few hours I reinstalled Aorus Engine and the fans worked perfectly.
 
Sep 25, 2021
6
1
15
0
Had almost the same problem today with my Gigabyte GeForce GTX 1050 OC WindForce (2x fans). After running a program (which was not a virus lmao) the left GPU fan started spinning at max speed (1500rpm) and the right one was struggling to spin. Aorus Engine didn't do anything. Then I noticed a weird smell from the fan and immediately shut it down. After cleaning the pcb + fans the problem still remained. Then I decided to remove Aorus engine and just wait. After a few hours I reinstalled Aorus Engine and the fans worked perfectly.
I will try uninstalling MSI afterburner and wait and see if that changes thank you for the advice.
 

ASK THE COMMUNITY