Question one core 80 degrees hotter (106C)

4inhand

Commendable
Aug 9, 2016
5
0
1,510
Best answers
0
Hi,
Recently put together a PC. Water cooled. Everything has been running great for about a month. Yesterday the machine started to shut down while gaming. After figuring out that it wasn't the specific game I was playing, I looked at the hardware monitor and noticed that temperature #4 is way hotter than the rest (106, compared to around 22 for everything else).

Anyone seen anything like this before? Copying the report below:

Sensors

|
+- ASRock Z390 Pro4 (/mainboard)
| |
| +- Nuvoton NCT6791D (/lpc/nct6791d)
| | +- CPU VCore : 0.352 0.344 0.672 (/lpc/nct6791d/voltage/0)
| | +- Voltage #2 : 1.672 1.672 1.68 (/lpc/nct6791d/voltage/1)
| | +- AVCC : 3.456 3.456 3.456 (/lpc/nct6791d/voltage/2)
| | +- 3VCC : 3.456 3.44 3.456 (/lpc/nct6791d/voltage/3)
| | +- Voltage #5 : 1.008 0.992 1.016 (/lpc/nct6791d/voltage/4)
| | +- Voltage #6 : 1.08 1.072 1.08 (/lpc/nct6791d/voltage/5)
| | +- Voltage #7 : 1.056 1.056 1.064 (/lpc/nct6791d/voltage/6)
| | +- 3VSB : 3.456 3.456 3.456 (/lpc/nct6791d/voltage/7)
| | +- VTT : 1.08 1.072 1.08 (/lpc/nct6791d/voltage/9)
| | +- Voltage #11 : 0.216 0.216 0.216 (/lpc/nct6791d/voltage/10)
| | +- Voltage #12 : 0.968 0.968 0.968 (/lpc/nct6791d/voltage/11)
| | +- Voltage #13 : 1.352 1.352 1.36 (/lpc/nct6791d/voltage/12)
| | +- Voltage #14 : 1.28 1.28 1.28 (/lpc/nct6791d/voltage/13)
| | +- Voltage #15 : 1.072 1.064 1.072 (/lpc/nct6791d/voltage/14)
| | +- CPU Core : 24.5 24 46.5 (/lpc/nct6791d/temperature/0)
| | +- Temperature #1 : 22 22 25 (/lpc/nct6791d/temperature/1)
| | +- Temperature #2 : 22 22 23 (/lpc/nct6791d/temperature/2)
| | +- Temperature #3 : 23 23 23 (/lpc/nct6791d/temperature/3)
| | +- Temperature #4 : 106 106 106 (/lpc/nct6791d/temperature/4)
| | +- Temperature #5 : 27 27 28 (/lpc/nct6791d/temperature/5)
| | +- Temperature #6 : 22 22 22 (/lpc/nct6791d/temperature/6)
| | +- Fan #2 : 2073 2057 2089 (/lpc/nct6791d/fan/1)
| | +- Fan Control #1 : 60 60 60 (/lpc/nct6791d/control/0)
| | +- Fan Control #2 : 26.2745 26.2745 46.2745 (/lpc/nct6791d/control/1)
| | +- Fan Control #3 : 30.1961 30.1961 30.1961 (/lpc/nct6791d/control/2)
| | +- Fan Control #4 : 60 60 60 (/lpc/nct6791d/control/3)
| | +- Fan Control #5 : 60 60 60 (/lpc/nct6791d/control/4)
| | +- Fan Control #6 : 30.1961 30.1961 30.1961 (/lpc/nct6791d/control/5)
|
+- Intel Core i7-9700K (/intelcpu/0)
| +- CPU Total : 4.83474 0.195313 60.5469 (/intelcpu/0/load/0)
| +- CPU Core #1 : 9.375 0 100 (/intelcpu/0/load/1)
| +- CPU Core #2 : 6.15385 0 79.6875 (/intelcpu/0/load/2)
| +- CPU Core #3 : 6.15385 0 53.125 (/intelcpu/0/load/3)
| +- CPU Core #4 : 9.23077 0 60.9375 (/intelcpu/0/load/4)
| +- CPU Core #5 : 1.5625 0 68.75 (/intelcpu/0/load/5)
| +- CPU Core #6 : 3.125 0 62.5 (/intelcpu/0/load/6)
| +- CPU Core #7 : 1.53846 0 56.25 (/intelcpu/0/load/7)
| +- CPU Core #8 : 1.53846 0 60.9375 (/intelcpu/0/load/8)
|
+- Generic Memory (/ram)
| +- Memory : 13.4587 8.32826 13.6017 (/ram/load/0)
| +- Used Memory : 4.29606 2.65841 4.34172 (/ram/data/0)
| +- Available Memory : 27.6243 27.5786 29.262 (/ram/data/1)
|
+- NVIDIA GeForce RTX 2080 (/nvidiagpu/0)
| +- GPU Core : 300 300 1515 (/nvidiagpu/0/clock/0)
| +- GPU Memory : 405 405 7000 (/nvidiagpu/0/clock/1)
| +- GPU Shader : 0 0 0 (/nvidiagpu/0/clock/2)
| +- GPU Core : 25 25 36 (/nvidiagpu/0/temperature/0)
| +- GPU Core : 2 0 48 (/nvidiagpu/0/load/0)
| +- GPU Memory Controller : 10 0 27 (/nvidiagpu/0/load/1)
| +- GPU Video Engine : 0 0 10 (/nvidiagpu/0/load/2)
| +- GPU Memory : 12.3425 8.00347 13.0597 (/nvidiagpu/0/load/3)
| +- GPU Memory Free : 7180.91 7122.15 7536.36 (/nvidiagpu/0/smalldata/1)
| +- GPU Memory Used : 1011.09 655.645 1069.85 (/nvidiagpu/0/smalldata/2)
| +- GPU Memory Total : 8192 8192 8192 (/nvidiagpu/0/smalldata/3)
|
+- Hitachi HDS723030ALA640 (/hdd/0)
| +- Temperature : 29 27 29 (/hdd/0/temperature/0)
| +- Used Space : 2.04422 2.04422 2.04422 (/hdd/0/load/0)
|
+- ADATA SU650 (/hdd/1)
| +- Temperature : 40 40 40 (/hdd/1/temperature/0)
| +- Used Space : 13.5409 13.533 13.5409 (/hdd/1/load/0)
 

RememberThe5th

Splendid
Jul 30, 2014
6,435
94
22,440
Best answers
1,076
It could be bad sensor, (I really don't know if its 1 sensor , or there are multiple as one for core).

If still under warranty, I would call it RMA. If loading default bios, reseating/repasting the paste wont work, I would go for RMA.

Since when the PC watercooling loop is recently built , there is no way to clog up the block.
 

4inhand

Commendable
Aug 9, 2016
5
0
1,510
Best answers
0
It could be bad sensor, (I really don't know if its 1 sensor , or there are multiple as one for core).

If still under warranty, I would call it RMA. If loading default bios, reseating/repasting the paste wont work, I would go for RMA.

Since when the PC watercooling loop is recently built , there is no way to clog up the block.
I did a poor job of describing what is happening. When I load a game (any game), all the apps continue to run, but the display completely shuts down. Initially I thought that this was an overheating issue. But now I'm wondering if it is something else. The display says that it's not receiving any signal from the computer and won't run back on until I reset the computer.
 

mdd1963

Champion
Jan 14, 2006
10,735
249
51,740
Best answers
1,105
I would not assume that 'TEMPERATURE 4' has anything to do with a particular core with only 6 listed and the 9700K being an 8 core CPU

Run HWMonitor...which gives plain English results as to which temps are what (package temps, core 1-8 temps, etc..), and note what clock speeds are seen...

Confirm pump is even plugged in at all...(typically the first minute or two of operation, the CPU will run near max clockspeeds launching all applications, syncing with assorted webstores, AV scan, etc...) If your pump chassis is too hot to touch, I'd speculate it is not pumping at all....

Jump into the BIOS, make sure you've not engaged any overclock presets that might be applying dangerous core voltages, etc....; leave everything auto/default for now until we figure out what is happening...
 

4inhand

Commendable
Aug 9, 2016
5
0
1,510
Best answers
0
I would not assume that 'TEMPERATURE 4' has anything to do with a particular core with only 6 listed and the 9700K being an 8 core CPU

Run HWMonitor...which gives plain English results as to which temps are what (package temps, core 1-8 temps, etc..), and note what clock speeds are seen...

Confirm pump is even plugged in at all...(typically the first minute or two of operation, the CPU will run near max clockspeeds launching all applications, syncing with assorted webstores, AV scan, etc...) If your pump chassis is too hot to touch, I'd speculate it is not pumping at all....

Jump into the BIOS, make sure you've not engaged any overclock presets that might be applying dangerous core voltages, etc....; leave everything auto/default for now until we figure out what is happening...
I'm beginning to think that the problem is my RTX 2080. When playing any game, the fans on the GPU spin like wild and the display shuts off. All programs continue to run as normal.

I've been troubleshooting with NVIDIA tech support for many hours, but have not fixed the issue.

Anyone heard of this kind of problem?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS