Overclocking e5200

jayeze

Distinguished
Jun 26, 2008
5
0
18,510
Hello,
I just built a new computer and am overclocking for the first time ever. I spent hours researching, and reading everyone's posts about how easy it was to overclock the e5200... but i'm finding different results than everyone else. I can barely get mine past 3.0 GHz. At 3.33 Ghz (333 X 10 multiplier), Prime95 would stop after 2 hours. And to get 3.33 Ghz stable, i had to pump up the Vcore to 1.43750. Anything lower and Prime95 would give an error after a minute. Any help would be greatly appreciated. Here are my computer stats:
GA-EP45-DS3L with f9 bios
e5200 cpu
G.Skill 4gb ram, ddr800, pc-6400, CL5-5-5-15 1.8-1.9V
Freezer 7 pro cpu cooler
Sapphire radeon 4850 512mb

Here are my bios settings for the 3.33Ghz build:

Robust Graphics Booster: Fast
CPU clock ratio - 10x
CPU Frequency - 3.33 ghz (333X10)

CPU host frequency 333
PCI express freq - 100

DRAM performance enhance - standard
(G)MCH Freq latch - auto
System mem multipler 2.40B
Memory frequency 800 800
DRAM timing selectable - manual (set at 5-5-5-15)

CPU Vcore - Normal (1.25000V) Current (1.43750V)
CPU Termination - Normal (1.200V) Current (auto)
CPU PLL - Normal (1.550V) Current (auto)
CPU Reference - Normal (0.805V) Current (auto)
MCH Core - Normal (1.100V) Current (auto)
MCH Reference - Normal (0.760V) Current (auto)
ICH I/O - Normal (1.550V) Current (auto)
DRAM Voltage - Normal (1.800V) Current (auto)

CPU-Z:
Voltage at idle - 1.408 V
Voltage at load - 1.376 to 1.392 V
SpeedFan:
Temp at idle - 43 C
Temp at load - 62 C

The results i got from cpu-z and speedfan do not match up to what everyone else have been posting for their e5200. at 3.33Ghz, the temperature and voltages seem a bit too high.
I also did the test for 3.00 GHz (333 X 9), Vcore setting at 1.3V. Speedfan read the temps as 40 C at idle, and 58 at load. I really appreciate any input.
Thanks in advance!
 

jayeze

Distinguished
Jun 26, 2008
5
0
18,510
I have antec 300, with 4 120mm fans, and 1 140 mm fan. all are set on medium. 2 fans came with the case, and 3 are antec LED tricool fans. I used the thermal compound that was already on the freezer 7 pro.
 

sabot00

Distinguished
May 4, 2008
2,387
0
19,860
Well keep in mind not all CPU's are equal, a rare prodigy might OC far further than the rest but some lag behind. You might have just got a stubborn chip.
 

jayeze

Distinguished
Jun 26, 2008
5
0
18,510
That may be, i guess. I just keep hearing people brag about bumping their e5200 to over 3.0 Ghz on stock voltages... and it frustrates me that i cant even get mine past 2.50 GHz without increasing voltages. The slightest increase in speed, and the computer refuses to post, or Prime95 crashes on me within 5 min.
 

MaDMagik

Distinguished
Oct 12, 2008
864
0
19,010
Hi,

My e5200 doesnt like any fsb higher than 330, so Im taking full advantage of high multiplier instead. Have you tried it or did you go straight for high(for that cpu) fsb? If you havent already than give it a go: leave vcore as it is now, set multi to x12 and starting with fsb lets say 250 work towards 300 in 10MHz increments. If you get there than do some prime-testing and fiddle with vcore to get the lowest possible. Your temps seem quite high though, but on the other hand youre pumpin fair bit of voltage into it.
 

blood_dew

Distinguished
Apr 4, 2009
15
0
18,510
System mem multipler 2.40B

Change it to the different letters still at 2.4. I had the same problem when helping a friend OC his 5200 I told him to buy. We struggled on it for about an hour before we figured out the difference between the different letters in that same bios. I don't remember the complete answer but the secret is definitly in that. You'll get it.
 

tyler87

Distinguished
Feb 1, 2008
11
0
18,510
Considering the case and cooler you have, your temps seem pretty high. This really isn't a stability issue, but you may want to reapply your headspreader and reseat your heatsink. My motherboard is currently limiting my e5200 from doing anything special... I've only gotten it to 3.4ghz on my Gigabyte GA-G31M-ES2L. Anything higher and my motherboard hates me... I may be trying a new mobo this week. If I can decide on one and get it this week I'll let you know the results. From the looks of your voltages etc... you MIGHT have a stubborn chip. I would try setting your northbridge and southbridge voltages manually, however. Unfortunately I'm not familiar with your motherboard and can't help you there. Generally leaving such voltages on auto can lead to over / under volting and cause stability issues. :-/

Edit: Upon looking at your voltages again, I'd definately say you need to be setting your north and south bridge voltages manually. Thats probably your issue.
 

mclee025

Distinguished
Apr 22, 2009
7
0
18,510
For original poster:

I can't really tell if you did it or not from the information you provided, so I'll just toss this out there just in case it is something you may have missed.

When you overclock by raising the front side bus speeds (as normal for the E5200), the CPU speed goes up along with the memory speed unless you make adjustments to the BIOS. So you can be causing the memory to run at a speed it's not capable of handling.

To accommodate with some (newer) motherboards, there is a setting where you unlink the memory speed. In other systems, that don't have the option to unlink, you have to adjust a multiplier so that your memory speed stays running at its rated speed.

When I first played around with overclocking, I didn't know this and couldn't get very good overclocking performance from my CPU's. With a new E5200 and a budget motherboard I can push it to a very stable 3.3ghz with stock votages and a stock heat sink/fan running very cool.
 

scoobiders

Distinguished
Apr 21, 2009
12
0
18,510
I envy you, I have my own e5200 overclocked and stable at 2904 Mhz. Anything higher is not stable.My p55g mobo doesn't offer any vcore voltge increase, I have been wanting to hit that 3.0 Ghz mark for quite a time now. Any idea how I can possibly do that? Here are my pc specs and current settings:

Motherboard: P55g
- locked CPU multiplier
-Locked Vcore voltage option
CPU: e5200 (2.904 oc)
Memory: 2 Gb Apacer pc6400
FSB:RAM: 3:2
NB Voltage: 1.4 v
VDIMM voltage: 1.9 v

Guys please help me out of this..



 

MaDMagik

Distinguished
Oct 12, 2008
864
0
19,010
This is an old thread, you might be better off starting a new one, but i think your only option is to do a voltage pin mod on the cpu. Have a look here http://forums.guru3d.com/showthread.php?p=2933913. Generally its not rocket science, if you approach it in a right way it should work. Good luck!
 

MaDMagik

Distinguished
Oct 12, 2008
864
0
19,010
I dont see why not, but since Ive never done it myself I again urge you to do proper research before you do it. Google is your friend :) And let know how did it go.
 

mclee025

Distinguished
Apr 22, 2009
7
0
18,510


For a nice overclock basics overview, check out the following very good Maximum PC article:

http://www.maximumpc.com/article/overclock_your_pc?page=0%2C2

The part about changing the memory ratio got me over a hump I didn't understand before (and had me stymied). That is discussed in the section titled:

Step 6: To Overclock RAM or Not?

Armed with this info, I had all I needed to easily overclock my E5200 with stock voltages, stock fan/heat sink, and no physical mods to a stable 3.3ghz. It basically just required the knowledge to do a couple of BIOS changes on my system.

Of course different motherboards are going to require different settings. However, on my budget Foxconn motherboard, I had BIOS options to unlink the FSB from the memory speed. I could then overclock the CPU speed and independently set the memory speed at its rated speed.

With that success, I then played around with a system I had with a quad Q6600. That system didn't have a BIOS with the CPU/memory unlink option. On that system, I had to play around with ratios to keep the memory running within specs.

Good luck!
 

mclee025

Distinguished
Apr 22, 2009
7
0
18,510
Just for the fun of it, I ran some speed comparisons between my e5200 dual core system against my q6600 quad. For that, I choose some video encoding work that would load up all the cores nearly fully at work throughout the task (peg all the CPU's be it 2 or 4 close to 100%). I found a 30 minute video to encode (about half a DVD).

Encoding this with the e5200 dual core at the stock 2.5 ghz CPU speed took about 16 minutes. Not unexpectedly, the q6600 quad running at the stock 2.4 ghz CPU speed on the four cores was approximately twice as fast taking only about 8 minutes.

The cool thing is that the mildly overclocked e5200 running at 3.3 ghz almost managed to catch up with the stock quad in performance taking only 10 minutes to complete the task. That's pretty impressive performance for a really inexpensive economy chip (retailing in the $70 range).

Of course, after I overclocked the quad, it left the e5200 back in the dust. The quad running at a very modest overclock at 3.1 ghz took about 6 minutes.

It's worth noting that the e5200 is running near the max stable speed I've found for it (without having to tweak voltages) while I haven't tried to push the quad's overclocking that much yet.

 

scoobiders

Distinguished
Apr 21, 2009
12
0
18,510
Thanks, but I think I have already lost all of my hopes with this unfriendly mobo, I have tried every possible combination just to make it stable but to no avail. I guess my only way of hitting 3.0 ghz and above is to mod, well then Ill let you know what will happen.
 

dubstep

Distinguished
Apr 23, 2009
50
0
18,630


how did you get the multiplier down. i thought that was only available with the extreme edition cpus
 

scoobiders

Distinguished
Apr 21, 2009
12
0
18,510




Yo bro, thankyou so much.. Just finished modding my e5200..With aluminun foil, scotch tape, those things were just scattered in my room, didnt think that those were the answer to my mobos problem.. I didnt realize that the images shown in the link you sent me was for dwarfs eyes. It was damn hard!!!! But it was quite successful, I am running at 3003 Mhz now. But there quite some problem, temps reach to about 70 C on both cores during Orthos stress test, is that alright?
 

MaDMagik

Distinguished
Oct 12, 2008
864
0
19,010
No problem man, I glad to hear it worked. But those temps seem quite high for that speed. The problem with modding is that you cannot up the voltage bit by bit, and i imagine that mod will set it quite high. When you run CPU-Z what Vcore does it report?
 

scoobiders

Distinguished
Apr 21, 2009
12
0
18,510




It fluctuates, 1.104-1.304.. When I'm running stress tests, it remains constant at 1.304 ++. I felt scared when I saw the 70 C temp so I got myself an ASUS V NARDO, it lowered my temp to 60 C. By the way thanks for the help.. The link you sent me about modding is really nice, it can help a lot of people stuck on their poor OC unfriendly mobos. You're the man.. lol. :sol: :sol:
 

MaDMagik

Distinguished
Oct 12, 2008
864
0
19,010
Thats a big change in voltage, or at leat it seems big to me as my only changes by 0.08v Im almost certain that C1E/Speedstep is responsible for that, look for it in bios and disable it if you can. Good luck!
 

W Craven

Distinguished
May 8, 2009
57
0
18,630
I am useing an old Gigabyte 965P DS3 Rev3.3 with F14b bios Mobo with my e5200 revison M0 and it runs at 3.87Ghz @1.3625V using 12.5 multiplier x 310fsb and it runs 24/7 100% stable with those clocks and i can post at over 4Ghz but not 100% stable.. try those settings to see if it help you any at all.
 

scoobiders

Distinguished
Apr 21, 2009
12
0
18,510




Nope, I think with the modding I just did, the voltage could only max out at 1.33++, I tried selecting 1066 Mhz bselect and set the clock timing to auto, but it didnt post, I would want to reach that 3.87 Ghz but I think that would be impossible with my damn board.