P35-DS3L+E7200 can't go past 3Ghz, help !

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
hi ,
I've purchased my machine not long ago and can't go past 3Ghz when overclocking , it is now stable (according to orthos)
I have my FSB set at 316 multiplier at 9.5 vcore at 1.25, and no matter what I do I can't go past this point, even tried setting vcore at 1.4 ..
ram:FSB is 1:1
PSU is enermax 525W PRO, ram OCZ vista performance.

here's CPU-Z pics :
the cpuz vcore read is bad for me, 1.4 in the bios or 1.1 it reads all as 1.136.
http://img443.imageshack.us/my.php?image=23203685ud4.png


and the memory
http://img443.imageshack.us/my.php?image=51975597ki5.png
the timings are actually 5-6-6-18 don't know whats wrong with it..

any help would be appreciated !
 

jaysins

Distinguished
Oct 21, 2006
51
0
18,630
What are you temps and what cooling do you have in your case? Also, what other components do you have as a top end gpu and a few hard drives could be pushing your ps too hard.
 

roadrunner197069

Splendid
Sep 3, 2007
4,416
0
22,780
Update your Bios, and turn on Load line calibration in the bios if you have it.

I doubt you got that much V-droop.

Your timings are better then what you posted they should be, you could change them manually if you think it is an issue.

It could be a PSU issue as well.

What does it do BSOD, or just not boot at all?
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
I'm kinda scared to update bios... the cpu-z just reads the timings wrong.

about the PSU , its one of those uber quality psu's , with more the 40A on 12V
it really isn't the issue.

i've also tried lowering multiplier and upping FSP to 400 and its a no go.
it fails orthos stability test, but it posts.

how can I flash the bios the safest way possible? (and which version should I flash it to ? gigabyte board)
 

roadrunner197069

Splendid
Sep 3, 2007
4,416
0
22,780
Flash it to the latest, and read the mobo directions how to do it with a USB thumb drive.

You need to get the v-core up to go higher.

Look in Bios for load line calibration and enable it if its there.

Make sure you are saving your settings and not just exiting bios without saving the vcore changes.
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
there isn't load line calibration there.
and I am saving.

I don't have a USB thumb drive, is it ok to do it through windows?
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
scary....
did it on my previous board and only after I did it (and it worked) only after I read how dangerous windows flashing is... damn hate this ... ^^
I'll try to get my hands on a thumb drive,

will it help my OCing anyways ?
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
wow... I've narrowed down the problem, apparently the vcore doesn't change when I change it in the bios ! i'm 3GHz on stock voltage now...

why won' t the vcore change ??
 

iluvgillgill

Splendid
Jan 1, 2007
3,732
0
22,790
bios update definitely!its simply bios error.i done bios flash though windows many times no problems so far. done it more then 10 times.of course the risk is higher but still doable.
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
the risk in windows is instability right ? if something interrupts the proccess, so if my windows is stable there shouldn't be a problem ?
 
^ :lol: Kind of. Just use QFlash it's not that hard, sure beats DOS. Just download the BIOS online. Format Flash Drive in FAT (MUST BE IN FAT) and copy the BIOS file to that. Then follow instructions on the manual on how to use Q-Flash.
 

freshazzburu

Distinguished
Feb 12, 2007
103
0
18,680
I agree with the others, flash it to the latest bios and try again. Read the instructions for using QFlash, as others have stated, it is real simple to use. I have the same set up as you (CPU ?& Mobo) and I'm at 333*9.5 (3.16Ghz with aftermarket HSF) stable at stock voltage.
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
after I disconnected the PSU and reconnected I had voltage control ! :)
managed to get to 3.4Ghz on 1.3075V.

but after a day , the windows won't boot with it (even though it was 100% stable the day before) , whats up with that ?
 

dmal

Distinguished
Oct 12, 2008
5
0
18,510
They're right, flash your bios. If you've got the 45mm E7200 you should be able to run at 3GHz on stock voltages. Make sure your PCIE freq is fixed at 100. Loosen your ram timings and put the vdimm to whatever their rating is to keep them as far out of the equation as possible. Use speedfan and check your core temps - make sure you're at or below 60, and definitely not above 70; you could have heat issues, especially if you're on the stock HS.
 

vadim

Distinguished
Aug 22, 2008
33
0
18,530
I have reach 3Ghz , and can't get past it since i'm on stock , and temps haven't been a problem, dmal, the issue is that the voltages are locked.
 

TRENDING THREADS